Naslovnica Travel & Gastro U očekivanju nove sezone: Cliff diving šampioni skakali u džungli Gvatemale

U očekivanju nove sezone: Cliff diving šampioni skakali u džungli Gvatemale

Orlando Duque, Rhiannan Iffland i Jonathan Paredes proveli su nekoliko dana u gvatemalskoj džungli, tražeći idealne lokacije za skokove u vodu u netaknutnoj prirodi. Nova Red Bull Cliff Diving sezona počinje uskoro, a najbolji svjetski skakači i skakačice i ove će se godine takmičiti u našoj zemlji, 9. septembra na Starom mostu u Mostaru.

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2023 počinje za manje od dvije sedmice takmičenjem u Bostonu (SAD), a uoči početka sezone troje bivših i aktuelnih šampiona zaputilo se na 1500 kilometara dugo putovanje kroz divljinu Gvatemale, u potrazi za idealnim lokacijama za visinske skokove.

Australka Rhiannan Iffland, Meksikanac Jonathan Paredes i legendarni Kolumbijac Orlando Duque su tokom šest dana proputovali 1300 kilometara automobilom i preko 200 km brodom kroz Gvatemalu, od njene karipske obale do Atlantika, kako bi iskusili raznolikost, bogatstvo i kulturu ove male srednjoameričke zemlje, te izveli prve cliff diving skokove na tri netaknute lokacije u divljini.

Posjetili su kanjon Rio Dulce, koji vodi kroz krečnjačke stijene usred džungle, zatim prelijepo jezero Atitlan, koje leži na 1560 metara nadmorske visine i okruženo je trima masivnim vulkanima, te slapove u Los Amatesu, najviše u ovoj zemlji.

„Ovo je definitivno istinski cliff diving, u koji su uključeni duh i tijelo. Stojite na litici, gledate u vodu ispod i ničega vještačkog nema oko vas. Jedino priroda, sa kojom sarađujemo, i sve je povezano“, avanturom je oduševljen Duque, bivši prvak i današnji sportski direktor prvenstva.

Premda Iffland, Paredes i Duque zajedno imaju oko 50 godina skakačkog iskustva, skok između dva vodopada u Los Amatesu bio je izazovan, jer su imali prilično uzak prostor za doskok.

„Težak dan na poslu“, opisao je ovo iskustvo Paredes, prvak iz sezone 2017. „Proveli smo više od sedam sati tamo. Na licima Orlanda i Rhiannan vidjela se nervoza. Zato će ovaj trenutak zasigurno biti vrhunac za mene – sve je izgledalo prilično nepovoljno, ali na kraju smo ipak uspjeli.

Bio je to savršen završetak avanture i odlična prilika za trening prije početka nove sezone, posebno za šestostruku prvakinju Iffland.

„Takmičenja se bliže, a ja sam posljednjih nekoliko mjeseci svakodnevno trenirala kod kuće u bazenu. Bilo je važno da dođem ovdje i skačem bez pritiska, ali da ipak motivišem samu sebe, kako bi sve i dalje bilo zabavno“, objašnjava 31-godišnja Australka, aktuelna šampionka i rekorderka po broju titula.

Njihovo naredno odredište je Boston, koji će 3. juna ugostiti prvo od šest ovogodišnjih takmičenja.

Pretposljednja stanica sezone bit će Mostar, koji će 9. septembra na legendarnom Starom mostu osmi put uzastopno ugostiti svjetsku cliff diving elitu u još jednom sportskom spektaklu.

Pogledajte cijeli video Avantura skakača u Gvatemali.

Prethodni članakU svijetu brzih promjena i strategija doživljava transformaciju
Naredni članakBosna i Hercegovina dobila prvu nacionalnu sigurnosnu markicu u online trgovini