Naslovnica Zdrav život Trčimo za čist vazduh: Lung Run Ugljevik!

Trčimo za čist vazduh: Lung Run Ugljevik!

Mreža CEE Bankwatch Network i Modern Escape Europe u saradnji sa Centrom za životnu sredinu organizuju utrku pod nazivom “Lung Run Ugljevik” koja se ove godine održava 29. oktobra u Ugljeviku.

Međunarodni dan čistog zraka se obilježava 07. septembra, a njegov ovogodišnji moto „Zrak koji dijelimo“ naglašava zajedničku odgovornost i potrebu zajedničkog djelovanje jer zagađenje zraka nije problem samo lokalne zajednice. Zagađenje zraka ne poznaje granice država i črvsto je povezano sa pitanjima koja se odnose na klimatske promjene, smanjenjem biodiverziteta, jednakosti kao i ekonomskog razvoja.

Lung Run je međunarodna tematska utrka koja je osmišljena s ciljem da podigne svijest javnosti o štetnim uticajima zagađenja zraka, posebno onog prouzrokovanog termoelektranama na ugalj, te da se podstiče korištenje resursa i tehnologije koji vode ka zdravijoj životnoj sredini.

Lung Run Ugljevik je ulična/trail utrka dužine 10 km koja je prilagođena svima, kako rekreativcima tako i profesionalnim trkačima. Održava se u šumsko-rekreativnoj zoni opštine Ugljevik, omeđenoj rudnikom – površinskim kopom. Specifično okruženje u kojem se održava utrka omogućava trkačima jedinstven doživljaj i upoznavanje lokalne zajednice čije napore za održivošću i zdravom životnom sredinom podržavaju učešćem u utrci. Ova utrka je prilika za saradnju lokalne institucije, trkačke zajednice i lokalnih preduzeća, te njihovo predstavljanje učesnicima utrke i gostima.

Cijena startnine iznosi 30 KM, a sredstva će biti usmjerena na društvene i ekološke projekte lokalne zajednice.

Utrka nosi snažnu društvenu i ekološku poruku te takođe ima i dobrotvornu komponentu. Kao takvu, utrku pokreće pravičnost, jednakost, solidarnost, skromnost, međusobno poštovanje i poštovanje životne sredine, principi koji su ugrađeni u pravila i propise utrke.

Više informacija o utrci Lung Run Ugljevik  se nalazi na zvaničnoj web stranici organizatora i na Facebook stranici događaja. Prijava na utrku vrši se online registracijom i uplatom kotizacije putem linka, a uplate iz inostranstva možete bez provizije ostvariti putem ovog linka.

Pridružite se ovoj jedinstvenoj utrci koja je sinonim krilatice „Djeluj lokalno, misli globalno!“. Sa zadovoljstvom pozivamo sve koji žele podržati ovu jedinstvenu inicijativu posvećenu čistom vazduhu i održivoj budućnosti. Zajedno možemo učiniti promjene!

Prethodni članak10. Juventafest od 07. do 11. septembra u Sarajevu
Naredni članakMeđunarodno otvoreno prvenstvo i XVIII sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize