Naslovnica Travel & Gastro Tomislav Cvitanušić: Spreman sam i fizički i psihički da se popenjem na...

Tomislav Cvitanušić: Spreman sam i fizički i psihički da se popenjem na vrh svijeta

Alpinista, triatlonac i bh. Ironman Tomislav Cvitanušić na konferenciji za novinare objavio je da 31. marta kreće u pohod na najviši vrh na svijetu – na Mount Everest. Za ovaj uspon pripremao se dugo, a u sklopu tih priprema nedavno se popeo po drugi put na planinu Kilimandžaro, najviši vrh Afrike (5,895m).

“San svakog visokogorca je da se jednom u životu popenje na krov svijeta, pa je to i moja želja odavno. Sada sam spreman, ali iza mene je dug put priprema. Imao sam dobre učitelje i njima trebam zahvaliti za sve što sam do sada postigao, ali i za ono što tek slijedi. Spreman sam i fizički i psihički da se popenjem na vrh svijeta. Želim ovaj uspon da uradim do kraja i da bude uspješan, da se na taj način zahvalim svima koji su vjerovali u mene, koji su mi pomagali, ali i podržavali me cijelim mojim putem”, kazao je Cvitanušić.

Jedan od učitelja od kojih je Cvitanušić učio je Muhamed Gafić, čovjek koji je bio član jugoslovenske ekspedicije koja se 1979. godine popela na Mount Everest. On lično to nije uspio, ali se može pohvaliti da je na tom putu dosta pomogao dvojici kolega iz ekspedicije koji su uspjeli da dođu do vrha.

“Za mene je to bilo kao da sam ušao u finale Olimpijskih igara. Bio sam jedan od dvojice učesnika iz Bosne i Hercegovine u ekspediciji i samim time i čast je bila veća. Mnogo izazova smo imali na našem putu ka vrhu, ali cilj nam je svima bio jedan, a to je da izadjemo na vrh preko zapadnog grebena, što je do tada bila nemoguća misija”, istakao je Gafić.

Gafić je kazao i kako je ovaj uspon te davne 1979. godine bio izuzetno težak, ali kako je sretan da su makar dva člana eskpedicije uspjela da ga završe do kraja. S obzirom na to da je pomagao Cvitanušiću u dosadašnjim pripremama, Gafić kaže kako smatra da je spreman za ovaj zahtjevni poduhvat i kako vjeruje da će uspjeti u svom naumu, a on je spreman i dalje da mu pomaže koliko može.

Prvi Bosanac i Hercegovac koji se popeo na vrh Mount Everesta Petar Pećanac kazao je kako se taj osjećaj kada je već bio na vrhu ne može opisati riječima.

“To je bila moja životna želja i drago mi je što sam je uspio ostvariti. Nije bilo nimalo lako i sigurno je da čovjek u takvim trenucima pomisli i ‘što je meni ovo sve trebalo’, pa čak na trenutak i da odustane, ali ja sam imao takav mentalni sklop da sam znao šta želim i samo sam radio na tome da taj cilj i ostvarim. Uspio sam i to je bilo moje ostvarenje dugogodišnjeg sna”, poručio je Pećanac.

Ostvarenje sna Tomislava Cvitanušića da krene na vrh Mount Everesta moguće je i zahvaljujući sponzorima, društveno – odgovornim kompanijama koje su prepoznale važnost podrške hrabrim i lijepim pričama. Najznačajnije od njih su kompanija BH Telecom, Mozzart i Sarajevski kiseljak (Sara voda).

Direktor Direkcije Sarajevo BH Telecoma Faruk Selmanović istakao je kako je ova kompanija s ponosom odlučila da podrži Cvitanušića i da mu pomogne da ostvari svoj cilj.

“BH Telecom podržava brojne klubove, reprezentacije, ali i pojedince i čast nam je da imamo i Tomislava u svom timu. Sve su to naši partneri u odbrani boja naše zemlje u cijelom svijetu. Želimo mu mnogo sreće i da nam se vrati živ i zdrav nakon uspješno obavljenog zadatka”, istakao je Selmanović.

Iako je svjestan da je pred njim težak zadatak i da će njegov uspon na Mount Everest biti veoma značajan, Cvitanušić ipak želi da na ovaj vrh izađe bez velike pompe.

“Želim da iskažem i poštovanje narodu Sherpa koji pomaže svim entuzijastima koji žele da makar pokušaju da se popenju na vrh Mount Everesta, da im pokažem našu kulturu i da zajedno s njima proslavim svoj, nadam se, uspješno ispunjen cilj. Također, želim da ovo uradim na siguran način, da učinim ponosnim one od kojih sam učio, ali i sve koji me podržavaju”, zaključio je Cvitanušić.

IZVORzdraviportal.ba
Prethodni članakLejla Motoruga: Ni tamo, ni ‘vamo
Naredni članakProgram sufinansiranja zapošljavanja Federalnog zavoda za zapošljavanje