Naslovnica Biznis kutak ThermoFlux iz Jajca se okreće eko-friendly proizvodima

ThermoFlux iz Jajca se okreće eko-friendly proizvodima

Firma “ThermoFlux“ Jajce  je osnovana 2007. godine. Vlasnik je Tomislav Ladan. Nalazi se u Industrijskoj zoni u na zemljištu površine 52.000 kvadrata, od toga 22.880 kvadrata čine proizvodne hale. Bave se proizvodnjom kotlova i kamina na pelet i drva, te toplotnih pumpi.

Ističu da korona nije omela njihovo poslovanje, te će im 2021. godina po svim parametrima biti rekordna.

-Već dugi niz godina smo lider u proizvodnji kotlova na pelet i kontinuirano težimo da pružimo svoj doprinos u transformaciji tržišta i donesemo svjetske trendove i rješenja za grijne sisteme na bh. tržište- kazao je na početku razgovora za naš list vlasnik Tomislav Ladan.

Tomislav Ladan, direktor i vlasnik

-Cilj nam je da iskoristimo već postojeću energiju i na taj način podignemo svijest o važnosti očuvanja okoliša i doprinosu čistoći zraka. Razlog zbog kojeg želimo svoju proizvodnju fokusirati na ekološki prihvatljivije proizvode i unaprijediti naše proizvodne sisteme jeste da svojim primjerom ukažemo na značaj zaštite okoliša-ističe Ladan.

Poseban akcent stavljaju na toplotne pumpe, jer je u svijetu prisutan trend investiranja u obnovljive izvore energije.

Kompanija ThermoFlux značajno ulaže i u edukaciju instalatera o toplotnim pumpama i njihovim prednostima, organiziranjem raznih seminara i edukativnih radionica u svojim proizvodnim pogonima.

-Naša kompanija sarađuje sa stručnjacima iz inozemstva, a naši uposlenici se usavršavaju na evropskim institutima, što nam daje osnovu za inovativne tehnologije i poboljšanje postojećih proizvoda-ističu iz ove kompanije.

Vremenom su se razvijali, ulagali u najnoviju opremu i alate. Proizvodnja je svake godine rasla, te su sukladno tome povećavali broj uposlenih. Trenutno zapošljavaju 320 radnika.

Svi njihovi proizvodi su testirani i certificirani na Tehničkom Univerzitetu u Beču, čime dokazuju kvalitetu svojih proizvoda.

Izlažu i na međunarodnim sajmovima u Milanu, Veroni, Frankfurtu.

Na najvećem svjetskom sajmu opreme za grijanje ISH u Frankfurtu su njihova dva proizvoda odlikovana nagradom Design Plus Award u organiziaciji njemačkog Bundestaga za najbolji design i inovaciju. To su kotao na pelet „Ecologic“ te kamin na pelet „Agnes“.

Kamin Agnes

Veliki dio proizvodnje ThermoFlux izvozi, a proizvodi su veoma konkurentni na inozemnom tržištu. Implementirani su ISO standardi 9001 upravljanja kvalitetom. Posjeduju međunarodne certifikate za proizvode, a veliki broj njih se nalazi na listama državnih poticaja u nekoliko zemalja EU. U Bosni i Hercegovini su trenutno aktivni poticaji na njihove proizvode, te preko programa GEFF mogu se ostvariti od 15-20 posto poticajnog bonusa.

Bosna i Hercegovina je po zagađenosti zraka na vrhu liste u Evropi. Jedan od glavnih uzroka tome jeste i upotreba grijnih sistema, koji su još uvijek najviše okrenuti upotrebi drva i uglja.

-Upravo zbog toga planiramo prestati s proizvodnjom kotlova na sitni ugalj, svojim prvijencem u prodaji, te se u potpunosti orijentirati ka eco-friendly proizvodima. Fokus ostaje na ekološki prihvatljivom načinu grijanja, poput kotlova na pelet i toplotnih pumpi, koje doprinose očuvanju okoliša i smanjenju štetnih gasova, poput CO2-kaže za naš list Tomislav Ladan, vlasnik firme ThermoFlux iz Jajca.

Kamin za pelet
IZVORArminka Memišević
Prethodni članakOlivera Oprešnik: Srednja škola mi je uništila samopouzdanje
Naredni članakPrilika za poduzetnice: Ljetni kamp #go4digitalidentity