Naslovnica Preporučujemo Tajne prirodne kozmetike: AG Secret prirodna kozmetika

Tajne prirodne kozmetike: AG Secret prirodna kozmetika

„Na kozmetiku trebamo gledati kao hranu, jer ona to i jeste - hrana za našu kožu.”

Mnoge žene, ali i muškarci skoro svakodnevno na svoju kožu stavljaju različite kozmetičke proizvode čiji sastojci mogu negativno utjecati na ljudsko zdravlje. Godine korištenja kozmetike koja sadrži sulfate, parabene, etanolamine ili PEG spojeve mogu dovesti do alergija, osipa, različitih poteškoća, zdravstvenih problema, ali i teških bolesti. Upravo zato, veoma je važno koristiti provjerenu i prirodnu kozmetiku, čemu svjedoči i Amina Gverić, diplomirana ekonomistica iz Bihaća i vlasnica brenda AG Secret natural cosmetics. Svoje prve korake u svijetu prirodne kozmetike Amina je napravila 2014. godine.

Amina Gverić, vlasnica brend a


„Nikada prije nisam ni razmišljala o tome da bih napravila kremu ili sapun. Međutim 2014. godine otkriven mi je tumor jajnika i od tad sve počinje. Jedan članak iz novina me probudio, jer je u njemu je pisalo koliko poznajete sastojke proizvoda koje svakodnevno koristite na svojoj koži. Htjela sam za sebe proizvod kod kojeg razumijem sve i tako je započela moja avantura i traganje za različitim informacijama o tome kako napraviti sapun. Ništa manje nego odmah SAPUN. Tri mjeseca poslije nastao je moj prvi sapun, a zatim i različite kreme, ulja i šamponi.” – kaže Amina.

Ključni sastojci koji čine većinu kozmetičkih proizvoda koje možemo pronaći u lokalnim tržnim centrima jesu konzervansi, zgušnjivači, ovlaživači, boje i mirisi. Svi oni mogu biti prirodnog ili umjetnog podrijetla. Jedan kozmetički proizvod sadrži od deset do petnaest takvih sastojaka što u prijevodi znači i to da jedna žena svakodnevno na svoju kožu nanese više od 500 kemikalija. Usprkos ovoj činjenici, ljudi i dalje rijetko čitaju naljepnice koje se nalaze na kozmetici.

„ Na kozmetiku trebamo gledati kao hranu, jer ona to i jeste – hrana za našu kožu. Velika većina stvari koje nanesemo na kožu završit će u našem organizmu. Najveća prednost korištenja prirodne kozmetike je zdravlje cijelog organizma. U to nema sumnje. Prirodna kozmetika smanjuje alergije i iritacije kože. Čak i oboljenja poput dermatitisa i rosacee može staviti pod kontrolu. Najjednostavnije rečeno prirodne sastojke naše tijelo prepoznaje i vrlo lako upija što dovodi do zdravije kože i kose.” – navodi Amina.

Ova kreativna Bišćanka za sebe kaže kako je tvrdoglava i uporna osoba koja uživa u blagom perfekcionizmu. Na njezinom Instagram profilu AG Secret natural cosmetics trenutno se nalazi više od trideset različitih, unikatnih i kvalitetnih prirodnih proizvoda kao što su sapuni, ulja i maslaci za tijelo, ulja i balzami za lice, pilinzi, tonici, melemi, njega i zaštita za kosu, njega za bebe, dezodoransi i još mnogo toga. Ipak, ono po čemu je ova radionica prirodne kozmetike najprepoznatljivija jesu Aminini prirodni sapuni u obliku torti, kolačića i krafni. Zbog njezinog perfekcionizma, neosporivog truda, detalja i preciznosti Aminine sapune, na prvi pogled, nitko ne bi razlikovao od pravih slastica.

„ Mislim da su moji sapuni ono po čemu sam prepoznatljiva. Meni lično još uvijek izrada sapuna predstavlja najdraži dio moje proizvodnje.” – navodi Amina.

Njezini prirodni proizvodi se, uglavnom, izrađuju od ulja, hidrolata i bilja, bez emulgatora. Amina izrađuje skoro 50% sirovine za svoje proizvode kako bi bila sigurna u njihovu kvalitetu, te sama uzgaja ljekovito bilje.

„Ove godine sam kupila destilator eteričnih ulja, što mi je bila želja od početka. Sad je sve u eksperimentalnoj fazi, ali ogroman posao i evo skoro dva mjeseca sam potpuno posvetila tome. Evo upravo dok ovo pišem vršim destilaciju stolisnika.” –  kaže Amina, te dodaje kako je njezina porodica oduvijek bila njezina najveća podrška.

„Moram istaknuti svoga supruga koji mi i dan danas dosta pomaže, posebno kada je u pitanju bilje. Mislim da bez njega ne bih mogla sve sama.” –  navodi ona.


Osim prirodne kozmetike za odrasle Amina u svojoj ponudi ima i prirodni balzam za bebe koji štiti kožu od iritacija, djeluje protuupalno, regenerativno i antibakterijski. Ovaj mirisni balzam u kojem  podjednako uživaju bebe, mame, ali i trudnice sadrži hladno prešana ulja, arganovo ulje, ulje noćurka, bademovo ulje, provitamin B5, eterično ulje lavande i shea maslac.

„Za sad je u ponudi samo balzam za pelensko područje, ali u planu su još šamponi i gelovi za kupanje, balzam za njegu, balzam za lakše disanje, ali tome doista treba posvetiti veliku pažnju. Neki proizvodi su već testirani, dok drugi prolaze testiranje.” – kaže Amina.


Njezinu prirodnu kozmetiku, rad, borbu i zalaganje za ono što voli i ono u čemu i sama uživa prepoznali su mnogi kupci širom Bosne i Hercegovine. Ipak, društvene mreže ne mogu uvijek na najbolji mogući način pokazati to koliko truda i ljubavi Amina ulaže u svoje proizvode. Svaki od njih rađen je s mnogo strpljenja, detalja, ali i razumijevanja za različite potrebe kupaca. Aminini prirodni sapuni ne sadrže kemikalije, dugo traju i nježni su prema koži, a u jednoj od svojih objava na Instagram profilu Amina navodi kako za izradu sapuna koristi i bademovo mlijeko. Amina trenutno teži ka jednoj stvari, a to je njezin vlastiti kutak za prodaju.

„Planove razvijam u suradnji sa gradom u vidu jednog stalnog prodajnog mjesta, ali to će biti nešto kasnije. Trenutno se baziram se na kratkoročnim planovima, tako da je sad u planu razrada i proizvodnja novih proizvoda, posebno za bebe, kao i plasman istih. Dugoročni plan, koji tinja dosta dugo, jeste jedan mali proizvodno prodajni kutak i nadam se ako Bog da, da ću i to ostvariti.” – kaže ona.

Sve dok se Aminine želje ne ostvare, svoju podršku ovoj kreativnoj i poduzetnoj Bišćanki možete pružiti putem društvenih mreža. Pored toga što je veoma važno podržati domaće proizvođače, važno je podržati i žene koje se bore za svoje bolje sutra.

„Trenutna prodaja je iz stana, preko Facebook stranice, Instagrama i različitih sajmova. Dostavu vršim na području cijele BiH, a za ostale zemlje se uvijek nađe rješenje.” – navodi Amina.

Njezinu prirodnu kozmetiku možete pogledati na Instagram profilu AG Secret natural cosmetics ili FB stranici: AG Secret.

Piše: Samra Šakanović Prgić

Prethodni članakBentbaša Cliff Diving otvara 1. Sarajevo outdoor festival u subotu 06. avgusta u 17h
Naredni članakLejla Motoruga, djevojka koja se vodi motom “Druge saslušaj, sebe poslušaj”