Naslovnica Zdrav život Svjetski dan dijabetesa: LEA I NJEN DIJABETES

Svjetski dan dijabetesa: LEA I NJEN DIJABETES

Dijabetes je jedan od najbrže rastućih zdravstvenih izazova u 21. vijeku. Prema podacima Internacionalne dijabetes federacije (IDF) broj odraslih koji žive s dijabetesom je preko tri puta povećan posljednjih dvadeset godina.

Na internetu se može pronaći mnoštvo informacija o ovoj bolesti, no kada su djeca suočena sa dijabetesom roditelji se nađu u nezavidnoj poziciji jer nije jednostavno objasniti kako dijabetes nastaje i na šta dijete treba obratiti pažnju.

Upravo kao odgovor na ovaj izazov nastala je slikovnica pod nazivom “Lea i njen dijabetes” koja govori o ovoj bolesti. Kako biste preuzeli slikovnicu u pdf-u posjetite ovaj link: LEA I NJEN DIJABETES.

Autorica slikovnice je Lea Leleta, a ovo je njena izjava:

“Kada sam imala 2 godine i 8 mjeseci dijagnosticiran mi je dijabetes. Odrasla sam sa dijabetesom i naučila kako voditi normalan i zdrav život. Nikada na to nisam gledala kao bolest, moji roditelji i sestre uvijek su mi govorili da je to stanje s kojim živim. Baš kao i u knjizi, susretala sam se sa raznim situacijama, i onim malo manje prijatnim. Nije uvijek bilo jednostavno, ali porodica i prijatelji su bili tu i pružali podršku. Ova knjiga je pisana i ilustrovana sa mnogo emocija, pokušala sam prikazati ukratko šta je dijabetes i kako sam se osjećala u raznim situacijama. Nadam se da će ova slikovnica, na zabavan i jednostavan način, pomoći djeci sa dijabetesom. Naše čarobne boce nas čine posebnima i zato trebamo biti ponosni na to što jesmo!”

Prethodni članakMlada si osoba i želiš pokrenuti svoj turistički biznis?
Naredni članakMust-Have za ovisnike o ljepoti s inspirativnim jesenskim nijansama: Catrice limitirana kolekcija Fall in Colours