Naslovnica Biznis kutak Sunčeva jedra najvažniji proizvod Austroneta iz Kozaraca kod Prijedora

Sunčeva jedra najvažniji proizvod Austroneta iz Kozaraca kod Prijedora

Austronet je porodična firma, čiji su vlasnici porodica Balaz iz Austrije, a u BiH su prisutni posljednjih petnaestak godina

Austronet d.o.o. Kozarac sa radom, odnosno proizvodnjom je započeo u maju 2008. godine. Od samog početka proizvodnje prati ih uzlazna linija kako u proizvodnom dijelu tako i u osvajanju novih kupaca širom Evrope.

Do sada je, kako kažu, u proizvodne pogone, mašine i opremu koja je karakteristična za ovu vrstu proizvodnje uloženo preko 8 miliona maraka. Zadnju mašinu koju su kupili, eurolaser platili su 500 hiljada maraka. Trenutno zapošljavaju 150 radnika.

U pogonima Austroneta se izrađuju zaštitna jedra za sunce “Soliday”, te zaštitne mreže u građevinarstvu, poljoprivredi.

-Bavimo se proizvodnjom i preradom mreža od polietilinskih tekstilnih platana u svrhu zaštite u građevinarstvu, poljoprivredi, te izradi i konfekciji reklamnih banera za sportske terene, tenisblende, suncobrane… Sirovinu nabavljamo isključivo sa EU trzišta, odnosno Austrije i Njemačke. Naša proizvodnja je isključivo bazirana na izvozu. Na domaćem trzištu najviše plasiramo zaštitne mreže za skele na građevinama, zaštitne ograde za individualnu upotrebu, te zaštitne mreže protiv grada-kaže Enes Kahrimanović, direktor kompanije u Kozarcu.

Svjetski brend za zaštitu od sunca Soliday se 80 posto proizvodi u Kozarcu 

Dodaje kako se mogu pohvaliti da su sa svojim reklamnim proizvodima bili prisutni na Evropskom prvenstvu u fudbalu 2008. u Austriji i Švajcarskoj, kao i otvaranju Olimpijade u Pekingu 2008. Godine, te jednim dijelom na svjetskom prvenstvu u Južnoafrickoj Republici 2010. te Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine.

-Proizvodimo i izrađujemo tenisblende za sve poznate brendove teniske opreme u svijetu kao što su Head, Wilson, Adidas, Babolat, Dunlop. U građevinarstvu smo prisutni sa mrežama za građevinske objekte i tu radimo za poznate kupce kao što su Baumit, STO, Strabag, Porr, Alpina, Lederer. U poljoprivrednom segmentu izrađujemo mreže koje su višenamjenske, a uglavnom se koriste kao zaštita od grada, leda, ptica, sjenila za plastenike i sjenike, mreže za sakupljanje voća, provjetravanje štala, zaštita od lista kod uzgoja riba-kaže Kahrimanović.

Enes Kahrimanović

Austronet je svoju proizvodnju bazirao na izvozu, tačnije 97 posto proivzoda ide na strano tržište, uglavnom EU.

Kako saznajemo do Kahrimanovića, ovih dana se u Austronetu pokreće proizvodnja nove linije proizvoda. Riječ je o namještaju za terase, a njegova specifičnost je izrada od materijala od kojih se rade jedra što podrazumijeva otpornost na sve vremenske prilike.

Na pitanje kako se pravazišli krizu uzrokovanu pandemijom, direktor Austroneta Enes Kahrimanović  kaže, da su prvih par mjeseci imali probleme zbog zatvaranja garanica, ali da su se brzo oporavili. U jeku pandemije zaposlili su novih 16 radnika te bilježe značajan rast proizvodnje.

Trenutno traju pripreme za izgradnju sedme proizvodne hale.

IZVORArminka Memišević
Prethodni članakUPSHIFT Završni događaj nadmašio očekivanja mladih u Bosni i Hercegovini
Naredni članakIzbor za najljepši jestivi mini vrt (na balkonu, okućnici, bašti i/ili drugom prostoru)