Naslovnica Iz mog ugla Stribor Marković: Zašto NE jod?

Stribor Marković: Zašto NE jod?

U općoj pomami za jodom upozorio bih na par činjenica.

1) Davanje visokih doza joda nije smisleno kao prevencija PRIJE bilo kakvog nuklearnog akcidenta.

2) Dodaci prehrani koji sadrže nutritivne doze joda (ispod 1 mg) potpuno su besmislene kod nuklearnih akcidenata, niti njihovo uzimanje ima smisla PRIJE pretpostavljenih mogućnosti nuklearnih akcidenata. Toplo sugeriram da se prestanu sumanuto tražiti takve suplemente za tu namjenu.

3) Doze koje se daju kod nuklearnih akcidenata su vrlo visoke – 100 mg za odraslu osobu i djecu iznad 12 godina. Takve se doze daju uglavnom JEDNOKRATNO. Ponavljanje doze su rijetkost i preferiraju se druge mjere. Takve visoke doze nisu samo „natjecatelj“ s radioaktivnim jodom već izazivaju akutni Wolff-Chaikoff efekt. To je efekt blokiranja „organifikacije“ joda odnosno ugradnje jod u biološke molekule poput koloida u štitnjači odnosno privremeno blokiranje stvaranje hormona štitnjače. Nesmotreno uzimanje ovako visokih doza joda kroz neki period ili uz ponavljanje može biti iznimno opasno po zdravlje. Samo iskusni medicinski djelatnik/djelatnica vam to može propisati.

4) Odluka o potrebi davanja joda ovisi o udaljenosti od nuklearnog akcidenta te pojavi radioaktivnih izotopa joda. Samo službe zadužene za takve situacije mogu dati jasnu informaciju jer odluka od davanju visokih doza joda mora biti savršeno poklopljena s porastom radioaktivnosti.

5) Preventivno korištenje blokatora unosa joda poput lijeka propiltiouracila za nuklearne akcidente može biti po život opasna za inače zdrave osobe. To nije lijek samoliječenja i samo vam liječnik/ica mogu dati odluku o korištenju tog lijeka uz jasno praćenje terapije.

6) Postoje jasne kontraindikacije korištenja visokih doza joda kod nuklearnih akcidenata, poput hipokomplementarnog vaskulitisa i hipertireoze.

7) Davanje visokih doza joda kod nuklearnih akcidenata gotovo nije indicirano za ljude starije od 40 godina, osim u slučaju vrlo visokih doza radijacije, a odluku o tome treba čuti od stručnjaka.

8 ) Radioaktivni izotopi joda nisu jedini, već nalazimo stroncij, cezij i niz drugih. Već zamjećujem potragu za kelatorima, tvarima koje „hvataju“ takve elemente. Ne želim niti nabrajati te kelatore, samo naglasiti kako njihovo nekontrolirano korištenje može biti rizično po zdravlje, pogotovo ako se koristi „preventivno“ i prije akcidenta.

9) Neki liječnici/liječnice već su pohitali pisati recepte. Iznimno toplo sugeriram da prije toga pročitaju detaljno dani link i prouče više. Određivanje vremena kada dati nije u njihovoj ovlasti i moraju se koordinirati sa odgovornim službama. Apsolutno treba paziti na mogućnost višekratnog korištenja bez kontrole i zabune s drugim tabletama ili paziti da bude van dohvata djece i nesmotrenih članova kućanstva. I farmaceuti i liječnici dužni su upozoriti sve o rizicima i postupcima, pogotovo u kontekstu pokušaja „samoliječenja“ i „prevencije“.

10) Druge mjere se moraju implementirati: pažnja pri skupljanju biljaka, izbjegavanje mliječnih proizvoda koji mogu akumulirati jod te nizu drugih mjera.

11) Za vrijeme černobilske katastrofe, javnost je bila vrlo sustavno upozoravana s jasnim činjenicama. Imate pravo tražiti ljude koje plaćate, a to je izvršna vlast, da vas upozna s bitnim informacijama. Možda nam pomogne i otkriti vlastitu krivnju u nedostatku informativnijih emisija, a ne samo traženja žena i muževa pred kamerama i plesanja na rubu znanosti.

12) U slučaju stvarnog nuklearnog rata, tablete joda i kelatori su gotovo bez značenja jer gotovo sigurno takav masovni rat vodi u naše izumiranje. Poželite nekoj drugoj vrsti poput sipa i hobotnica želju za uspjehom gradnje bolje civilizacije. Ovo je odlična prilika za liječenje od osjećaja bogomdanosti i unikatnosti te prilika za skromnost i introspekciju života.

13) Mnogi od vas (govorim i u svoje ime) prolazite retraumatizaciju rata, svaki na svoj način. Treba imati puno empatije i razumijevanja za pojavu straha i panike. Vi koji ste sabraniji, pomognite takvim ljudima, to pogotovo apeliram na medicinske djelatnike te struke poput psihologa. S druge strane, kreiranje osobne histerije zloupotrebljavajući tuđu patnju je čin vrhunske egocentričnosti vrijedne prezira ili poremećaja koji zahtijeva stručnu pomoć. Moji ukrajinski prijatelji doista prolaze stvarnu dramu sada, dok smo mi svi sasvim dobro. Klonite se lažnih vijesti koje mnogi ionako već godinama dijele te mesija po internet grupama koji nisu realno dorasli situaciji iskustvom ili znanjem. Jučer se dogodilo da pacijentica nije znala razlikovati kalij od kalij jodida, te je kupila suplement – kalija. Ne mali broj ljudi je pokupovao suplemente joda koji nemaju smisla u ovoj situaciji. Ova situacije je dobar indikator površnosti.

14) Za više čitanja pogledajte sljedeći link (engleski jezik)

Prethodni članakAzra Erović: Komšinica
Naredni članakOrganizacija Pomozi.ba pokrenula akciju za pomoć narodu Ukrajine