Naslovnica Biznis kutak Startup Bparco pobjednik četvrtog Tech Boost programa za inovativne i tehnološke biznise...

Startup Bparco pobjednik četvrtog Tech Boost programa za inovativne i tehnološke biznise iz BiH

Fondacija 787 je u saradnji sa kompanijom HulkApps, podržala još jednom brojne startupe iz Bosne i Hercegovine kroz realizaciju Tech Boost preduzetničkog programa koji je sinoć, 26. januara, zaključen nagradnim takmičenjem. Sedam finalista, osnivača tehnoloških i inovativnih biznisa, izložilo je svoja poslovna rješenja i planove za širenje pred komisijom koja je nagradu u iznosu od 10.000 KM dodijelila startupu Bparco.

Preduzetnički program Tech Boost #4 je počeo u mjesecu novembru, kada su startupi dobili pristup sadržajima, renomiranim lokalnim i međunarodnim mentorima, i podršci koja je prilagođena biznisima koji imaju plan inostranog rasta i primjene inovacija. Dodatno, izdvojena su i finansijska sredstva koja je obezbijedila IT i e-commerce kompanija HulkApps iz Sarajeva, a koja će pobjedničkoj ekipi pružiti i mentorsku podršku pri daljnjem razvoju biznisa.

„Cilj ovog programa koji realizujemo po četvrti put, jeste iznjedriti novu generaciju osnivača i osnivačica biznisa koji će ići u korak sa globalnim trendovima i pružati rješenja za korisnike širom svijeta, a na taj način doprinositi i značajnom razvoju lokalne ekonomije. Drago mi je stoga što danas imamo i Bparco kao pobjednika programa koji upravo planira veliki rast na EU tržištu“, izjavila je izvršna direktorica Fondacije 787.

Bparco je startup koje kreira inovativna parkirališta za bicikle i romobile sa poboljšanim nivoom sigurnosti čiji fokus je na osiguravanju svih dijelova ovih prevoznih sredstava od krađe.

“Na svoju veliku radost danas ponosno stojim sa nagradom koju ću iskoristiti za daljni razvoj svog proizvoda. Mi nudimo sigurnost i zaštitu bicikala i električnih romobila na javnoj površini, imamo vlastiti dizajn, nastojimo štititi svoje intelektualno vlsništvo i kao i svi u ovom poslu, nadamo se uspjehu. Izuzetno sam zahvalan Fondaciji 787 i kompaniji HulkApps na podršci koju su mi pružili.”  – kazao je  Damir Margeta, osnivač Bparco startupa.  

Razvoj startup scene kroz aktivnosti Fondacije 787 podržala je i kompanija HulkApps, koja na tržištu Bosne i Hercegovine posluje od sredine 2021. godine, a svoj fokus drži na razvoju rješenja na Shopify platformi, te je na globalnom nivou prepoznatljiva kao jedna od vodećih IT i e-commerce kompanija.

„BiH kao zemlja treba Tech Unicorna kako bi se stvorile pozitivne promjene i potaknuo značajniji rast startup scene. Naše iskustvo i izloženost poslovanju u inostranstvu naučili su nas da, kada je kultivirano startup okruženje, te pružena politička i financijska podrška, biznisi mogu doseći visine iznad onoga što se prije smatralo mogućim.

Nakon povratka u BiH i uvida u trenutno stanje startup scene, čvrsto vjerujemo da programi kao što je Tech Boost trebaju još veću podršku kako bi izazvali promjene neophodne za rast. Presretni smo što smo podržali ovaj program i veselimo se onome što slijedi.”, rekao je Alen Malkoč, su-osnivač i direktor kompanije HulkApps.  

Prethodni članakObilježavanje 135. godišnjice od osnivanja Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine
Naredni članakInicijativu “Niko gladan. Niko sam.” podržale brojne javne ličnosti