Naslovnica Travel & Gastro Sredina Red Bull Cliff Diving sezone: u Mostaru za dva mjeseca

Sredina Red Bull Cliff Diving sezone: u Mostaru za dva mjeseca

Takmičenjem u Italiji početkom mjeseca, Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2023 došlo je do svoje polovine. U toku je prvenstvena pauza, nakon koje slijedi takmičenje u Japanu, a potom i osmi uzastopni dolazak najboljih svjetskih skakača i skakačica u našu zemlju, 9. septembra na Starom mostu.

Četrnaesta sezona Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva prošla je tri stanice – Boston (SAD), Pariz (Francuska) i Polignano a Mare (Italija).

Trenutno je u toku pauza u prvenstvu, koje se nastavlja 3. augusta takmičenjem u Japanu, nakon čega slijedi osmo gostovanje planetarne cliff diving elite u Bosni i Hercegovini, 9. septembra u Mostaru.

Takmičenja cliff diving prvenstva u Mostaru su sportski događaj svjetskog ranga, a publika u našoj zemlji i nema baš često priliku da uživo gleda sportiste koji su u samom svjetskom vrhu u svojim disciplinama.

Skakači i skakačice ponikli i stasali u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu redovno i s lakoćom zauzimaju sva tri mjesta na pobjedničkim postoljima u disciplini visinskih skokova na Svjetskim prvenstvima u vodenim sportovima i FINA Svjetskim kupovima, u obje kategorije – i muškoj i ženskoj.

Pored istinskog sportskog spektakla koji donosi, ovo takmičenje je na neki način postalo i neizostavan dio mostarskog ljeta, kada cijeli grad „diše“ za skokove, a njegove ulice dodatno ožive – kako  u dnevnim, tako i u noćnim satima.

No, i grad na Neretvi mnogo toga donosi prvenstvu: čarobni Stari grad i Stari most, uvršteni na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine, zaista su unikatan ambijent za skokove. Kada se tome doda vatrena publika koja skokove itekako dobro poznaje i cijeni, ne čudi da je Mostar postao istinski „klasik“ prvenstva i jedna od omiljenih lokacija skakača i skakačica.

Stoga ne treba sumnjati da nas očekuje još jedan spektakl za pamćenje kada 9. septembra takmičari ponovo budu skakali sa 27, a takmičarke sa 21 metra visine, sa platformi postavljenih na čuvenom Starom mostu, jednom od najprepoznatljivijih simbola – ne samo Mostara, već i cijele zemlje.

Vodeći u ukupnom poretku prvenstva trenutno su Australka Rhiannan Iffland i Rumun Constantin Popović. Šestostruka i aktuelna prvakinja Iffland i ove je godine dominantna, ali bodovni priključak za njom drži Kanađanka Molly Carlson, tako da je još uvijek sve otvoreno. Kod muškaraca, vodeći Popović već ima priličnu prednost i rivali će se morati dobro potruditi da ga sustignu. Branitelj titule i desetostruki prvak, Francuz Gary Hunt, tek je četvrti i njegove šanse za odbranu naslova sve su manje.

Za Iffland, Hunta i Popovića, pobjeda u Mostaru nije nepoznanica: Australka je bila trijumfalna prethodne tri godine, Hunt takođe ima tri pobjede, dok je Rumun na Starom mostu najbolji bio 2019. i 2022. godine.

Sve informacije i dešavanja u prvenstvu dostupni su na zvaničnoj web stranici prvenstva.

Prethodni članakOpćina Novi Grad nastavlja sufinansirati rad Centra za rani rast i razvoj
Naredni članakPOZIV: Zelena ljetna škola 2023