Naslovnica Stroga pozitiva Širom BiH obilježavanje Dana planete Zemlje

Širom BiH obilježavanje Dana planete Zemlje

U više od 150 zemalja širom svijeta, 22.4. obilježava se Dan planete Zemlje. U BiH građanski aktivisti odlučili su da mu posvete čitavu sedmicu. 

Građanski aktivisti širom Bosne i Hercegovine godinama se bore za očuvanje prirode i spriječavanja negativnih posljedica po životnu sredinu. Kao rezultat brojnih neregularnosti i nepravilnosti prilikom donošenja izdavanja dozvola u nadležnim institucijama, životna sredina je postala jedna od najugroženijih oblasti zajedno sa zdravljem i sigurnosti stanovništva. Zbog toga građanski aktivisti dižu glas i pokušavaju da zaštite životnu sredinu od nezakonitosti i neregularnosti koji im prijete širom Bosne i Hercegovine, a zahvaljujući upornosti i hrabrosti u svojoj borbi ostvaruju pobjede, pomjeraju granice. Kao rezultat njihove borbe neke rijeke su zaštićene od gradnje mHE, vazduh u nekim gradovima nije zagađen od rada kamenoloma, nelegalne deponije. Ipak njihova borba nije završena oni i dalje nastavljaju svoju bitku.

Simbolično povodom Dana planete Zemlje građanski aktivisti širom Bosne i Hercegovine će tokom cijele sedmice organizovati različite događaja kako bi još jednom podsjetili javnost protiv kojih nepravilnosti i neregularnosti se bore u svojoj donkihotovskoj bici za zaštitu životne sredine.

U narednim danima će građanski aktivisti na sljedećim lokacijama održati različite događaje i pridružiti se cijelom svijetu u obilježavanju Dana planete Zemlje.

18.04. u Kreševu – Kreševski građanski pokret će blokirati pristupni put Tvornice vapna koja nelegalno radi i ugrožava život i zdravlje mještana

21.04. u Banjaluci – ulična akcija neformalne grupe građana „Sačuvajmo Karanovac“ kojom žele da informišu sugrađane o opasnosti narušavanja njihovog mirnog zivota, o potencijalnom ugrožavanju izvora pitke vode u blizini kamenoloma „Planina, kao i o opasnosti zagađenja bisera Banjaluke – rijeke Vrbas.

23.04. u Maglaju – akcija čišćenja rijeke Bosne u organizaciji neformalne grupe građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju“ koja se bori protiv nelegalne i nekontrolisane eksploatacije šljunka koja ugrožava stanovništvo od poplava.

23.04. u Tešnju i Jelahu – ulična akcija u organizaciji neformalnog građanskog pokreta Valter koji želi da ukaže na problematiku vodosnadbijevanja u Tešnju i čišćenje vodotokova rijeke Usore.

23.04. u Zenici – ulična akcija neformalne grupe građana „Čuvari zraka“ kojom žele svojim sugrađanima ukazati na problem nenamjenskog trošenja novca u ZDK, doznačenog od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH, jer očuvanje kvalitete zraka u Zenici treba uvijek biti fokus građana

23.04 u Zenici – ulična akcija neformalne grupe građana „Pokret za preokret“ kojim sugrađanima žele ukazati da je problem neplanske gradnje velika opasnost, kako za čitav razvoj grada Zenice, tako i za očuvanje zelenih površina ovog grada.

Građanski aktivisti pozivaju sve građane da im se pridruže i da dignu svoj glas protiv nezakonitog uništavanja životne sredine.

IZVORImpuls portal
Prethodni članakSvjetski dan planete Zemlje 2022.- “Investirajte u našu planetu”
Naredni članakVedran Zubić: Zemljotres