Naslovnica Zdrav život Šesti Skakavac trail 03. septembra u Spomeniku prirode Skakavac

Šesti Skakavac trail 03. septembra u Spomeniku prirode Skakavac

Trčite canicross, rekreativnu, polumaratonsku, maratonsku ili ultra maratonsku trail trku i uživajte u prekrasnom spoju bogate historije i prelijepe prirode

Planinarsko društvo Skakavac 03. septembra, po šesti put organizuje Skakavac trail, koji ove godine dobija novo, ljepše ruho.  Svi sadržaji Skakavac traila se po prvi put odvijaju u Spomeniku prirode Skakavac. Specijalni partner trke je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine. 

Staze Skakavac traila potpuno su izmijenjene u odnosu na ranija izdanja, tako da će trkači uživati u mnoštvu iznenađenja. Sve staze prolaze kroz najljepše predjele Spomenika prirode Skakavac i pored značajnih historijskih spomenika koji su obilježje bosanskohercegovačkog bivstvovanja na ovom području: nekropola stećaka u Babinom potoku i Močiocima.

Vođeni misijom da outdoor aktivnosti približimo građanima u ponudu Skakavac Traila uvrstili smo i rekreativnu trku dužine 8.5 kilometara koja poziva na trčanje u prirodi i budi želju za istraživanjem planine. Staza rekreativne trke osvojit će sve one koji do sada nisu trčali u prirodi i stvoriti nove trail trkače. 

Canicross, Skakavac trka za šapice i ove godine je sastavni dio projekta. Staza Canicrossa prolazi nedirnutim područjima Skakavca, na kojim će trkači sa svojim vjernim pratiocima uživati rashlađujući se u kristalno čistoj vodi planinskih potoka. 

Polumaraton trail, najmasovnija trka, za razliku od prethodnih godina neće više izvlačiti vaše posljednje atome snage. Stazu smo prilagodili trkačima koji se žele okušati u ozbiljnom trailu, a da pri tome ne gube volju za trčanjem. 

Staza Maraton traila upriličit će vam prekrasan pogled na grad u kotlini, dok ćete aa Ultramaraton trailu doživjeti prirodu na sasvim drugačiji način. 

Start i cilj svih trka Skakavac traila se nalazi u nukleusu Spomenika prirode Skakavac, na Perića livadama, kod “Simine kuće”. Sve staze  prolaze pored jednog od najljepših vodopada u Evropi, vodopada Skakavac. 

U okviru Maraton traila održava se i 4. Prvenstvo Bosne i Hercegovine u planinskom trčanju.
Prijave za trke su otvorene do 15.08.2022., a sve informacije su dostupne na: www.skakavactrail.ba.

Realizaciju ovogodišnje trke je podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Turistička zajednica Kantona Sarajevo – Visit Sarajevo. Medijski pokrovitelji su radiosarajevo.ba, Antena, RSG i radio MIX.

Prijavite se i trčite stazama na kojim svaki kamen ima svoju priču i uživajte u najljepšem pogledu na Sarajevo.

Prethodni članakPOZIV ZA 7. GENERACIJU AKADEMIJE DEMOKRATIJE ZA MLADE ŽENE 2022/2023
Naredni članakLejla Motoruga: Uredu je