Naslovnica Travel & Gastro Šest bh. destinacija kreću u proces apliciranja za TOP 100 najboljih destinacija...

Šest bh. destinacija kreću u proces apliciranja za TOP 100 najboljih destinacija u svijetu

Predstavnici destinacija Bosanska Krupa, Šamac, Nacionalni park Kozara, Spomenik prirode Skakavac Sarajevo, Konjic i Grad Trebinje potpisali su Memorandum o razumijevanju, te time na događaju „Budućnost održivog turizma u Bosni i Hercegovini počinje sada“ ozvaničili ulazak u proces apliciranja za TOP 100 najboljih destinacija u svijetu.

Destinacije koje imaju potencijal za zeleni turizam otvaraju put ka ovom novom poglavlju te promovišu BiH kao održivu turističku destinaciju.

Razvoj novih i atraktivnih turističkih proizvoda kroz podršku odabranim destinacijama i lokalnim akterima omogućili su Evropska unija i Njemačka vlada kroz projekat Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery o kojem se govorilo na panelu o zelenoj certifikaciji baziranoj na standardu Green Destinations“ (Zelene destinacije), gdje su predstavljeni benefiti koje donosi, ali i izazovi te sljedeći koraci u implementaciji.

Projekat je nastao kao odgovor EU da pomogne BiH da prevaziđe posljedice Covid-19 pandemije koja je imala ogroman utjecaj na ekonomiju BiH, pa tako i na turizam. Vrijednost projekta iznosi 13,7 miliona eura, od kojih je milion usmjeren na sektor turizma i finansiranje turističkih projekata.

„Osam lokacija u BiH je dobilo bespovratna sredstva, a šest od osam se opredijelilo da krene sa certifikacijom Green Destinations. Današnji događaj je rezultat želje tih šest lokacija da potpišu Memorandum o razumijevanju, gdje će konsultantska pomoć naših partnera, GIZ i Green Visions, pomoći ovim lokalnim zajednicama da uđu u proces prestižne certifikacije i tako pruže određeni ekonomski benefit svojim lokalnim zajednicama“, istaknula je Vesna Grković, programska menadžerica u Delegaciji EU u BiH te dodala da je cijela BiH obuhvaćena ovom inicijativom.

Partner projekta – Green Visions će u narednom periodu raditi sa ovih šest destinacija kako bi ih pripremili za apliciranje na TOP 100 što je samo početak procesa napredovanja destinacija ka održivom turizmu i promoviranju BiH.

 „Ideja programa je da mi njih vodimo kroz proces certifikacije i u prvih TOP100 priča te da zajedno radimo sa njihovim koordinatorima za održivost i idemo dalje, ka većim zahtjevima certifikacije. Formirat ćemo centar za obuku o održivosti a obuke će biti održane online i dostupne svima u BiH, te ćemo raditi na podizanju svijesti o tome šta znači održivi turizam u BiH. Proces koji destinacije prolaze kroz ovaj projekat je jednostavan. Imamo korake koje treba pratiti, te koje destinacije trebaju ispuniti“ rekao je Thierry Joubert, projektni koordinator u Green Visions-u.

Grad Trebinje je sa svojom pričom „Hercegovačka kuća/Herzeg House“ 2022. godine osvojio prvo mjesto na međunarodnom takmičenju „GreenDestinations Story Awards–Top 100 priča održivih turističkih destinacija” u okviru ITB Berlin, najvećeg sajma turizma u svijetu, u kategoriji Lokalni lanci snabdijevanja, dok je u 2023. godini, osvojio prvo mjesto u konkurenciji izbora The Golden city gate 2023.

„Trebinje je primjer destinacijama koje su ušle u proces apliciranja za TOP 100 ove godine, sa kojima smo danas potpisali Memorandum o razumijevanju, te će kroz svoj razvoj omogućiti bolji kvalitet života lokalnog stanovništva, doprinijeti zaštiti prirodne i kulturne baštine, te promovirati odgovorni turizam u našoj zemlji“, kazala je Danija Krieg, menadžerica projekta u GIZ-u.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Grada Trebinje objasnio je da je Grad Trebinje napravilo iskorak ali je mišljenja da je potrebno još više napora u narednom periodu kako bi postigli još bolje rezultate.

„Kada smo ušli među Top 100 destinacija, bili smo presrećni a kada smo ostvarili prvo mjesto s pričom o Hercegovačkoj kući, nema cijene koja je to mogla da isplati svima nama koji smo učestvovali. Bitno je da znate koji su vaši kapaciteti i ciljevi te kako do njih stići. Ako nemate rok, pitanje je gdje ćete stići a ovdje se zna i rok i šta trebate postići. Spremni smo da podijelimo naša iskustva sa svima sa svih šest destinacija. Imamo prostor da svi ostvarimo rezultate ka održivom turizmu i tu nema ograničenja“, rekao je Ćurić te naglasio da je potpisivanje Memoranduma važno da bi se razmijenila iskustva.

Predstavnici šest destinacija u BiH su govorili o njihovim projektima, uspješnim pričama u njihovim turističkim zajednicama i motivima da se prijave za program certificiranja. Jedna od njih je i grad na Uni i Krušnici odmah pod Grmečom, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine – Bosanska Krupa.

Almir Halilović, gradonačelnik Grada Bosanska Krupa je iskazao zahvalnost na podršci i objasnio: “Naša očekivanja od projekta su iskazana u ciljevima da predstavimo svoje resurse koje želimo da pretvorimo u kapacitete i da sve ono što imamo u Bosanskoj Krupi predstavimo našim građanima. Do sada smo imali dobru saradnju sa našim lokalnim privrednicima, u smislu saradnje i razvoja turizma, kao i sa poljoprivrednim proizvođačima koje smo isticali na svim manifestacijama koje smo održali. Naša vizija je da Bosanska Krupa bude grad u koji se dolazi a ne grad kroz koji se prolazi.“

Projekat Covid-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery, kojeg sufinansiraju Evropska unija i Vlada SR Njemačke nastavlja podržavati razvoj zelenih destinacija u turizmu, a šest bosanskohercegovačkih turističkih destinacija prate trendove, prepoznaju rast potražnje za zelenim turizmom i održivošću i postaju uzor drugim destinacijama u BiH.

Više o temi u tekstu Certificiranje turističke ponude za održivi turizam u BiH uz podršku Evropske unije te na web sajtu www.eu4business.ba

Prethodni članakEmina Vlajčić: Zašto su moji drugari zaslužili otići na Malak farmu…
Naredni članakVikend seminar “Podijeli svoju priču” 14. i 15. aprila u Sarajevu