Naslovnica Preporučujemo Sedamnaesti PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma u Bosni i Hercegovini 2022.

Sedamnaesti PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma u Bosni i Hercegovini 2022.

Fondacija CURE  sa velikim zadovoljstvom vas poziva na  XVII PitchWise (PW) festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH koji okuplja umjetnice i aktivistkinje različitih generacija iz BiH, regije i svijeta.

Program će se održati u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu, a predstava u Sarajevskom ratnom teatru SARTR.

Program PitchWise festivala uključuje radionice, panele, izložbe, filmove, predstave i promocije.

Fondacija CURE obilježava sedamnaestu godinu Festivala ženske umjetnosti i aktivizma PitchWise koji počinje u četvrtak, 8.9.2022. godine u 18:00 sati, a završava 11.9.2022. godine u poslijepodnevnim satima.

Ovogodišnji festival organizujemo s ciljem da ispričamo jednu drugačiju priču, priču braniteljki mira o izgradnji mira, toleranciji i poštovanju, te da podijelimo iskustva aktivističkog otpora ratu i opresivnim politikama na Balkanu.

Mi nismo birale ratove. Mir je naš izbor i naše pravo.

Stoga, ovogodišnja centralna tema PitchWise-a je:

FEMINIZAM NIJE VODIO RATOVE – Patrijarhat jeste!

Sve mi, feministkinje sa područja Zapadnog Balkana, iz BiH, regije i svijeta, baštinimo naslijeđe izgradnje mira i solidarnosti. Sve imamo iskustva sa mirovnim aktivizmom, i to ne samo tokom rata, nego i 30 godina poslije, kada aktivno radimo na suočavanju sa prošlošću i promociji feminističkog pristupa pravdi. Mnoge od nas preživjele su ratne terore, traume, gubitke, nepravdu, nasilje, seksualno nasilje, i još uvijek vidamo otvorene rane što na svom tijelu, što u duši. Naši ožiljci su utkani u naš pristup,  razumijevanje i podršku usmjerenu ka onima koje svoje pravdu još uvijek traže. I pored bolnog iskustva i naučenih lekcija, danas smo opet suočene sa prijetnjom eskalacija novih konflikta, socijalne nesigurnosti, siromaštva, nepravde, razjedinjenosti, strahova i destabilizacije mira u regiji. Zato ove godine otvaramo prostor za naše priče i naš otpor patrijarhatu!

Zahvaljujući tehnologiji, osobe koje ne mogu doći na PitchWise moći će ipak prisustvovati festivalu. Potrudićemo se da većina programa bude pokrivena live streaming-om i da se čuje glas i poruka mnogih naših heroina bez obzira na fizičku udaljenost.

ULAZ NA SVE PITCHWISE DOGAĐAJE JE BESPLATAN, ALI BROJ ONIH KOJI/E POSJEĆUJU FESTIVAL JE OGRANIČEN!

Za program festivala i više informacija posjetite stranicu Fondacije CURE na www.fondacijacure.org

Pozivamo Vas da medijski podržite PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma BiH 2022., te putem vašeg medija sudjelujete u afirmaciji i povećanju vidljivosti ženske angažovane umjetnosti i aktivizma.

Dobrodošli/e na XVII PitchWise festival!

Prethodni članakPredstavljamo program i govornike konferencije Dani osiguranja u BiH
Naredni članak100 najvećih: Predstavljamo govornike konferencije “Leaders for the future”