Naslovnica Stroga pozitiva Šav u vremenu: Kaderin put do uspjeha u Bosni i Hercegovini

Šav u vremenu: Kaderin put do uspjeha u Bosni i Hercegovini

U srcu Ilidžanske pijace, među raznobojnim tezgama i prolaznicima, nalazi se mala radnja koja, svojim šarenim odjevnim predmetima i dodacima, podsjeća na čaroliju iz turskih bajki. Ali, nije samo roba ta koja mami pogled – iza svake boje i svakog šava krije se priča o neuništivoj snazi i nadi. Priča počinje 2015. godine, u Bosni i Hercegovini, kada se Kader, tridesettrogodišnja izbjeglica iz Turske, ponovo sastala sa svojim suprugom Mehmetom, nakon pet dugih godina razdvojenosti. S njima su bila i njihova dva mala sina, šestogodišnjak i trogodišnjak, spremni na novi život u ovoj zemlji. Njihov dolazak u Bosnu i Hercegovinu bio je početak teške borbe za stabilnost i sigurnost, u zemlji koju su izabrali kao svoje utočište.

Januar 2023. obilježio je značajan preokret za Kader i njenu porodicu jer su dobili status privremene, odnosno supsidijarne, zaštite, što im je pružilo prvi stub stabilnosti nakon osam godina provedenih u zemlji koju su odabrali za azil. Međutim, prilagođavanje novom okruženju donijelo je svoje izazove. Glavni zadatak za Kader i Mehmeta bio je uspostaviti održivi izvor prihoda, ključan za njihovu težnju ka finansijskoj sigurnosti i nezavisnosti. Prepoznajući njihov preduzetnički duh i potencijal, Katolička služba pomoći (CRS) se uključila, pružajući im životnu priliku.

Podrška UNHCR-a i CRS-a Kaderi nije se ograničavala samo na finansijsku pomoć; bila je to demonstracija povjerenja u njene i Mehmetove sposobnosti, prilika da postanu samostalni. Savjetovanje, pomoć u razvijanju poslovnog plana, pokrivanje početnih troškova – sve je to bio dio paketa koji je ovu malu radnju na Ilidži pretvorio u simbol uspjeha. Ali, priča o Kader nije samo priča o poslovnom uspjehu; ovo je priča o neustrašivosti, nepokolebljivoj odlučnosti i snazi da se izazovi prevaziđu i stvori novi život. Kroz interakciju s kupcima i upravljanje poslom, Kader i njena porodica ne samo da su unaprijedili svoje jezičke vještine i razumijevanje lokalnih običaja, već su postali neodvojivi dio zajednice koja ih je toplo prihvatila.

CRS je pratio svaki korak na putu Kader i njene porodice, uvijek spremni da pruže podršku u prevazilaženju bilo kakvih izazova. Pored toga, CRS je igrao ključnu ulogu u osiguravanju stipendija za redovno školovanje njihove djece, što je bilo ključno za njihovo obrazovanje i integraciju, te je predstavljalo važan doprinos izgradnji osjećaja zajedništva i pripadnosti u novom okruženju.

Danas, Kaderina radnja u srcu Ilidže nije samo poslovni poduhvat. To je oaza snage, uključenosti i nepokolebljivog ljudskog duha. Njena priča svjedoči o transformativnoj snazi solidarnosti i otpornosti, simbolizira snagu onih koji u Bosni i Hercegovini teže za sigurnim i dostojanstvenim životom.

Prethodni članakPredstavi svoj biznis i postani Pravi Lider
Naredni članakNajava događaja: RAZGOVOR O PORODIMA I PRAVIMA NA PORODU