Naslovnica Preporučujemo Sarajevski sajam knjiga i učila od 12.-17. aprila 2023. godine

Sarajevski sajam knjiga i učila od 12.-17. aprila 2023. godine

KJP Centar „Skenderija“ – Sarajevski sajam, i ove godine tradicionalno organizuje 34. Internacionalni Sarajevski sajam knjiga i učila 2023. koji će se održati u periodu od 12. do 17. aprila 2023. godine, pod motom “Autorska prava i slobode“.

Ovogodišnje izdanje sajma knjiga obilježit će brojni noviteti, koji će biti predstavljeni kroz niz različitih aktivnosti.

„Sa ponosom najavljujemo rekordne brojeve izlagača koji će izložiti svoja djela i sadržaje na preko 33% od ukupnog kapaciteta Skenderije koje dodatno stavljamo u funkciju te će na raspolaganju biti više od 4.500 m2 u dvorani Mirza Delibašić, Foajeu, Svečanom salonu i platou Centar Skenderija“, izjavio je Damir Petrinić, direktor KJP Centra Skenderija.

Ovogodišnje izdanje Sajma bilježi povećano učešće izlagača iz Bosne i Hercegovine, kao i zavidan broj izlagača koji pristižu iz svih krajeva svijeta. U okviru 34. Internacionalnog Sarajevskog sajma knjiga i učila, u Bosanskoj kući knjiga će biti predstavljeno više od stotinu djela.

Na ovogodišnjem izdanju sajma će, također, biti predstavljene Inovativne prezentacije od strane Univerziteta u Sarajevu, IUS-a, BURCH-a, te će biti upriličena specijalna promocija E-izdavaštva i IT dostignuća, kao i 12 izložbi posvećenih autorima, oblikovanju knjiga i umjetnosti.

„Ovogodišnji moto „ Autorska prava i sloboda izražavanja“ od velikog je značaja svima nama. Tim povodom napravit ćemo ozbiljne kulturološke promjene u odnosu prema onom što je stvaralašttvo i uopšte što je kultura. Imat ćete priliku vidjeti izložbe kojje potvrđuju da se baština kristalizira kroz riječ, knjigu, govor, i slobodu izražavanja.“ izjavio je Ibrahim Spahić, Predsjednik sajma programskog savjeta.

U skladu sa ovogodišnjim motom sajma, 13. aprila 2023. godine, u Svečanom salonu (Centar Skenderija Sarajevo), održat će se okrugli stol na temu «Autorska prava i slobode – Tradicionalna pitanja i tehnološki izazovi», a u kojem će učestvovati domaći i inostrani eksperti iz oblasti autorskih prava.

Posjetitelje 34. Internacionalnog Sarajevskog sajama knjiga i učila očekuju i autentične prezentacije, promocije kultura, te degustacije tradicionalnih poslastica, na štandovima iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Francuske, Irana, Njemačke, Turske, Saudijske Arabije. 

Ceremonija svečanog otvaranja sajma biti održana 12.04.2023. u dvorani Mirza Delibašić – „Bosanska kuća“ sa početkom u 12:00 sati.

Prethodni članakRegistrujte se već danas za 12. Sarajevo Business Forum
Naredni članakGPT-3 i vještačka inteligencija: Kad ostanete bez teksta