Naslovnica Stroga pozitiva Sarajevski mural “Naši heroji” rezultat je radionica ilustracije i dizajna

Sarajevski mural “Naši heroji” rezultat je radionica ilustracije i dizajna

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine osvanuo je novi prekrasan i životopisan mural u blizini glavne gradske šetnice – Vilsonovo šetalište. Mural “Naši heroji” rezultat je radionica ilustracije i dizajna koje su se proteklih mjesec dana održale u sklopu petog Pop Art Festivala.

Polaznici radionica su, pod mentorstvom predavača Vanese Prodanović, Edina i Emira Durmiševića, crtali motive iz književnih djela osmorice bh. književnika čije biste krase Trg Oslobođenja u strogom centru grada Sarajeva – Maka Didzara, Meše Selimovića, Ive Andrića, Rodoljuba Čolakovića, Veselina Masleše, Isaka Samokovilije i Branka Ćopića.

Završni rad, odnosno kolaž motiva i skica koje su polaznici osmslili, na javni prostor prenijeo je i oslikao ulični umjetnik i muralista Vedran Poričanin iz Obojene klape.

Ovo je treći impozantni mural kojeg su osmislili polaznici radionica Pop Art Festivala, a koji krase objekte u Sarajevu. Uz mural posvećen Davorinu Popoviću u Radićevoj ulici i mural „Our Future“ na Dobrinji, “Naši heroji” će postati nova umjetnička i turistička destinacija.

Udruženje građana POGON, koje već petu godinu za redom organizuje Pop Art Festival do sada je pružilo priliku stotinama mladih ljudi da kroz kreativne radionice otkriju ili usavrše svoje talente. Pored kreativnih radionica, Pop Art Festival svojim posjetiocima svake godine nudi izuzetan program koji obrađuje teme iz savremene bosanskohercegovačke popularne umjetnosti, ali i iza kojeg svake godine ostanu umjetnička djela u kojima uživaju građani i posjetioci Sarajeva.

Pop Art Festival finansiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Prethodni članakČesta pitanja oko COVID-19 vakcina i brzi odgovori na njih
Naredni članakKoncert mješovitog hora Camerata Slovenica