Naslovnica Travel & Gastro SARAJEVO SYMBOLS – Inovativni suveniri nastali iz ljubavi

SARAJEVO SYMBOLS – Inovativni suveniri nastali iz ljubavi

Meliha i Adnan Žiško vođeni željom da kreiraju inovativan, edukativan i zabavan proizvod koji će turiste rado sjećati na  putovanje u Bosnu i Hercegovinu osmislili su seriju suvenira pod nazivom Simboli Sarajeva. Serija je prvi put predstavljena  krajem 2019. godine u prelijepom ambijentu sarajevskog Hanikaha, ali su pandemija i ograničeno kretanje stanovništva odmah bili test za ovo dvoje mladih poduzetnika koji stoje iza UX doo, a koji je lansirao autentične proizvode na bh. tržište. Serija obuhvata  autentične umjetničke suvenire rađene u tehnici digital aquarelle pod kistom  akademskog slikara A. Ajanovića.

Meliha i Adnan su odoljeli izazovnom vremenu u kojem živimo i vrata suvenirnice ponosno otvorili početkom juna u samom srcu Baščaršije.

Najpoznatiji proizvod je ujedno i prava inovacija, a riječ je o edukativno- turističkoj igri (memory game) koja se nalazi u kutiji koja sadrži 40 kartica, tj. 20 parova sa raznim motivima vezanim za kulturno-historijsko naslijeđe Grada Sarajeva.

Sarajevo Symbols – memory game

Iako namijenjena kao igra uz pomoću koje će djeca vrijeme ispred mobitela zamijeniti igrom pamćenja s vršnjacima i tako bolje upoznati glavni grad Bosne i Hercegovine, ovo je ujedno jedan od suvenira koji rado kupuju turisti svih uzrasta ali i domaće stanovništvo. Uz igru dođe i mala knjižica koja sadrži najznačajnije informacije o svakoj znamenitosti i često je predložak za različite priče koje bake, nane i djedovi pričaju o mladosti i Sarajevu svojim  unucima. Sve je na više jezika tako da je prilagođeno domaćim i stranim turistima.

Kako bi umjetnost bila dostupna svima urađena je serija različitih dimenzija platna  po pristupačnim cijenama, uokvirenih od strane majstora Novice iz Višegrada na kojima su najljepši spomenici  i simboli Bosne i Hercegovine; Stari most u Mostaru, Počitelj, Travnik, Srebrenička i Gradačačka kula, sarajevska Latinska, Kozja ćuprija, Rimski most, Sebilj, Vijećnica, vjerski hramovi poput Saborne crkve u Sarajevu, Ferhadija i Aladža džamije, Aškenazi sinagoge i brojni drugi.

Manji formati akvarela su dostupni u nekoliko setova od 5-7 komada a posebno su mladim generacijama interesantni posteri različitih motiva u recikliranom i privlačnom pakovanju.

Bilo da kupujete za sebe ili drage ljude, duh i ljepote Bosne i Hercegovine ćete osjetiti u svakom od ovih proizvoda.

Vrlo rado će vas u svojoj maloj radnji na Baščaršiji ugostiti Meliha i Adnan Žiško, u ulici Kujundžiluk 17 (kod Begove džamije).

Prethodni članakHumanitarna akcija: “Za život i zdravlje”
Naredni članakRock koncert povodom Dana državnosti republike Slovenije: I FEEL…