Naslovnica Iz mog ugla Samra Šakanović-Prgić: Da li ste već odabrali svoju destinaciju za odmor u...

Samra Šakanović-Prgić: Da li ste već odabrali svoju destinaciju za odmor u BiH?

Bosna i Hercegovina, zemlja u obliku srca u kojoj se moderno doba isprepliće s ostatcima nekadašnjih kultura, svojim državljanima i posjetiocima nudi pregršt ugodnih destinacija za odmor. Nažalost, malo je ljudi koji poznaju sve ljepote Bosne i Hercegovine. Planinski vrhovi, doline rijeka, stari gradovi, jezera, vodopadi i dobra kulinarska ponuda samo su neki od segmenata bosanskohercegovačke turističke ponude, a od kraja sedmog mjeseca ove godine Vlada FBiH darovat će vaučere od po dvjesto konvertibilnih maraka za odmor u našoj državi. U tu svrhu izdvojena su dva milijuna KM, a rezervacije će se vršiti putem unaprijed određenih online aplikacija. Bilo da ste ljubitelj avantura, planinarenja, odmora ili uživanja u povijesnim lokacijama sada je pravi trenutak za to da svoj odmor zakažete u nekim od bosanskohercegovačkih gradova. Kako bi vam olakšali odluku donosimo vam top deset lokacija koje trebate posjetiti u Bosni i Hercegovini.

1. Sarajevo, Baščaršija

Glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo, turisti često nazivaju europskim Jeruzalemom. Pored zanimljivih kulturno povijesnih znamenitosti, ukusne hrane i dobrog provoda, Sarajevo plijeni pažnju i svojim prirodnim ljepotama. Naravno, najposjećeniji dio grada je stari dio – Baščaršija. 


2. Trebinje, Stari grad


Trebinje već godinama važi za jedan od najljepših bosanskohercegovačkih gradova koje, zasigurno, vrijedi posjetiti. Mediteranska klima s dvjesto šezdeset sunčanih dana daje poseban i topao izgled ovom kraju i omogućava razvoj vinove loze, kao i rano sazrijevanje voća i povrća što dodatno obogaćuje hercegovačku trpezu. Ono što će vas posebno očarati jeste Stari grad koji je sagrađen na desnoj obali Trebišnjice. Zahvaljujući blizini Dubrovnika u Trebinju se vidi utjecaj renesanse, isprepleten osmanskim i austrougarskim elementima koji mu daju posebnu čar.


3. Mostar, Stari most

Krajem prošle godine međunarodna informativna televizijska postaja CNN objavila je listu najljepših malih gradova u Europi koje vrijedi posjetiti, a među odabranima našao se i Mostar – jedan od najsunčanijih gradova u Bosni i Hercegovini, smješten u južnom dijelu naše države. Prema neslužbenim podatcima Mostar, Stari most i modro zelenu Neretvu posjeti više od milijun turista godišnje.


4.Vrelo Bun
e

Ovo očaravajuće hercegovačko izletište iz godine u godinu privlači sve veći broj domaćih i stranih posjetitelja. Vrelo Bune nalazi se u mjestu Blagaj, a na ovom području pronađeni su ostaci iz ilirskog, rimskog, bizantskog i srednjovjekovnog perioda.

5.Plivska jezera, Jajce

Plivska jezera, Veliko i Malo jezero, najveća su prirodna jezera u Bosni i Hercegovini. Veliko smaragdno jezero idealno je za vožnje kajaka i kanua, a u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se grad muzej – Jajce koje je osim po svojim kulturno povijesnim spomenicima poznato i po mnogobrojnim prirodnim ljepotama.

6.Vodopad Kravica

Vodopad Kravica, često zvan i Kravice, veliki je slap od sedre na rijeci Trebižat i jedan je od najdragocjenijih dragulja Bosne i Hercegovine. Ovo magično mjesto, nalik na divlju oazu zelenila, neizbježno je za jednodnevni izlet.

7.Štrbački buk


Štrbački buk je dvadeset četiri metra visok vodopad na rijeci Uni u blizini naselja Martin Brod. Ljepota Štrbačkog buka već desetljećima privlači pažnju zaljubljenika u prirodu, ribolovaca, kao i umjetnika koji u ljepotama Une pronalaze svoju inspiraciju.

8.Prokoško jezero

Skriveno između četiri uzvišenja, na planini Vranici, kroz povijest poznatoj kao skrovište hajduka, u čarobnom prirodnom amfiteatru smješteno je Prokoško jezero. Ovo jezero nalazi se u blizini Fojnice i poznato je po svojim endemičnim vrstama flore i faune.

9. Bosanska dolina piramida, Visoko

Onda kada se pojavio u srcu Bosne i Hercegovine, u gradu koji do tada nije bio poznato turističko mjesto, dr. Semir Osmanagić šokirao je domaću i svjetsku javnu scenu tvrdnjom da se u Visokom nalazi najstarija i najveća piramida na svijetu. Od tog trenutka Visoko je postalo mjesto istraživanja, arheologije ali i turizma. Bez obzira na to vjerujete li u tvrdnje dr. Osmanagića ili ne, Visoko je grad koji vrijedi posjetiti.

10.Nacionalni park Sutjeska
Nacionalni park Sutjeska, pravi mali raj za oči, nalazi se na teritoriji općina Foča, Gacko i Kalinovik. Najstariji je nacionalni park u Bosni i Hercegovini, kao i dom posljednjoj prašumi u Europi. Jedinstvenost Nacionalnog parka Sutjeska ogleda se u neizrecivoj ljepoti njegove prirode, kao i raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta.

Iako u Bosni i Hercegovini postoji još mnogo lijepih gradova i lokacija koje vrijedi posjetiti, nadamo se da će vas ovih top deset lokacija potaknuti na to da ove godine ljetujete u našoj državi.

Prethodni članakSarajevo outdoor festival od 06. augusta do 18. septembra
Naredni članakRestoran Suljović: Bezglutenski raj u Sarajevu