Naslovnica Biznis kutak Sabina Bajrić: Kako postati virtuelni asistent

Sabina Bajrić: Kako postati virtuelni asistent

Virtuelni Asistent je osoba, koja radi online od kuće ili (svoje) kancelarije za domaće ili strane klijente, pojedince ili kompanije. Klijenti mogu angažirati Virtuelnog Asistenta po satu ili po projektu, zavisno od vrste projekta, a i samog ugovora. Moj prvi doticaj sa online poslovanjem je bio upravo kroz aganžman kao virtuelni asistent.

Prilikom studiranja sam se poprilično izdefinisala u MS Excel-u i prilikom pretraživanja platforme za poslove sam naišla na posao za jednu australijsku firmu koja je tražila virtuelnog asistenta sa poznavanjem rada u Excelu. U to vrijeme je najpoznatiji portal za pretragu online posla je bio Scriptlance. Njega je kupio Elance kojeg je kupio Upwork. U svakom slučaju, čovjek je imao štampariju i prodavao je proizvode (printane slike sa okvirom)  na tada megapopularnim gruponima. Prosjek narudžbi je bio oko 400-500 na dnevnoj bazi. Moj posao je bilo procesuiranje tih narudžbi i priprema za printanje i slanje.

Kako je izgledao moj radni dan: Logujem se na email, iz emaila uzimam podatke o imenu, prezimenu, adresi, dimenziji naručene slike za printanje i sliku. Svaku sliku sam trebala urediti da odgovara zadatim dimenzijama. Tu sam poprilično brzo morala da naučim Photoshop da bih mogla obrađivati slike kako treba i da bi klijenti bili zadovoljni. Sve podatke unosim u Excel i nazive slika koje prilažem u folderu za daljnje printanje. Neke slike su bile male rezolucije ili nisu došle u formatu koji je koristan za printanje te sam kontaktirala pošiljaoce u vezi istih. U tom momentu sam učila engleski jezik ubrzanim tempom. Kao prvi posao, na drugoj godini fakulteta, puno mi je koristio u mom daljnjem putu u informatici. Radno vrijeme mi je bilo od 3 ujutro do 9 ujutro, međutim ja sam ostajala i duže jer sam na početku bila poprilično spora. Dok proguglam svaki izraz koji napišem jer se nisam smjela osloniti na svoj engleski jezik, pa dok pogledam tutorijal na Youtube kako raditi u Photoshop-u – trajalo je to podugo i znala sam dočekati noć radeći.

Ovo vam pišem da vidite i sami da niko ne zna baš sve i da su svi počeci izazovni, pogotovo kad se radi nešto što se do tad nije radilo. Učenje je prirodan proces čovjeka u bilo kojoj fazi života, pa ako ovo čitate i niste sigurni da možete raditi kao virtuelni asistent jer vam nedostaje neko znanje – to je sasvim normalno, sve se može naučiti i nikad nije kasno. Moj posao virtuelnog asistenta je trajao oko 3 godine, sve dok su gruponi bili popularni na australijskom tržištu. Kroz tri godine sam toliko napredovala da sam prešla na više nivoe online poslovanja.

Šta je potrebno?

  • Organizacijske vještine: Ukoliko imate više klijenata organizacija je jako bitna te preporučujem korištenje aplikacija za praćenje zadataka ili old school – papir i olovka
  • Komunikacijske vještine: Pošto radite online trebate biti komunikativni i s lakoćom koristiti email & telefon
  • Tehnička pozadina: Većina virtuelnih asistenata koristi svoja tehnička znanja za rad. Osnova je znanje kako raditi u MS Office paketu, emailu, s telefonom…
  • Multitasking: Ukoliko volite da vam se “nacrta” vaš rad i planirate da radite jednolinijski bez dodanih novonastalih situacija – nemojte počinjati jer ćete nervirati i sebe i klijenta. U VA svijetu trebate biti spremni da naučite kako se nositi sa promjenama u svakodnevnici

Gdje pronaći posao?

Najveću šansu za pronalazak VA posla su web platforme gdje se postavljaju online poslovi. Pisala sam o tim sajtovima u ovom članku, iako je već vrijeme da se piše novi članak na ovu temu, ali možete pročitati OVDJE. Pored toga, možete kreirati svoju web stranicu, Facebook stranicu i Instagram te se promovisati za poslove virtuelnog asistenta gdje vas mogu pronaći ljudi u okolini, preporučiti poznanici i slično. Tu već morati imati svoj set ponuda – na primjer: Pisanje blog postova, uređivanje tekstova, social media menadžment, uspostavljanje antivirus zaštite i slično. Napišite listu vještina koje imate i od te liste kreirajte svoju ponudu.

Ukoliko ne znate dobro engleski jezik nemojte da vas to obeshrabruje. Uporedo tražite posao na našem jeziku i radite na svom engleskom jeziku. Internet je pun besplatnih alata za učenje jezika. Evo, lično ja, imam svoju asistenticu koja se brine o klijentima, komunicira, istražuje informacije, obavlja telefonske pozive. Nerijetko zaposlim i dodatno ljude za pomoć. Prije neki dan sam angažovala novu asistenticu da mi unosi proizvode u online trgovinu jer niko u firmi za to nije imao vremena, a ona je to odradila fantastično. Znači i kod nas u regiji nije strano da se traži online pomoć u poslovanju.

I za kraj da navedem što više poslova koje obavljaju virtuelni asistenti u svijetu u nadi da će neko i od vas pronaći nešto za sebe pa se odlučiti krenuti tim putem:

pisanje članaka, održavanje web stranica, praćenje emailova i zakazivanje sastanaka, prodaja putem interneta, promocija neke robe ili usluge, uređivanje i održavanje socijalnih mreža za firme ili pojedince, grafički dizajn, pisanje opisa za proizvode u online prodavnice, priprema tekstova za štampanje ili online izdavanja, provjera pravopisa i gramatičkih grešaka, knjigovodstvo, asistencija prilikom kreiranja izvještaja, obrada dokumenata, istraživanje interneta, unošenje podataka, prevođenje tekstova, organizacija sastanaka, planiranje putovanja, korisnička služba…

Milion je verzija online posla za virtuelnog asistenta. Postoje alati koji mogu pomoći u cijeloj ovoj priči, ali ću o tome naknadno da pišem. Nadam se da će nekome koristiti ovaj članak jer nisam htjela da napišem grubo objašnjenje i taksativno poredam šta-kako-gdje – podijelila sam i vlastito iskustvo. Ako je potrebna neka pomoć u vidu savjeta – pišite, a ako se desi da uspijete imati neku korist od napisanog pišite mi – uljepšajte mi dan.

IZVORSabinary
Prethodni članak3. Tech Boost program: otvorene prijave za pred-akceleraciju
Naredni članakPojačajte efekte hodanja