Naslovnica Preporučujemo Reciklirajte sve, bez obzira na veličinu! – obilježen 5. Međunarodni dan e-otpada...

Reciklirajte sve, bez obzira na veličinu! – obilježen 5. Međunarodni dan e-otpada u BiH

Od ~16 milijardi mobilnih telefona koji se koriste širom svijeta, ~5,3 milijarde postati će e-otpad u 2022. godini, a samo mali dio biti će pravilno zbrinut!

Ujedinjene nacije procjenjuju da će samo 2022. godine u svijetu biti proizvedeno 24,5 miliona tona otpada od malih aparata. Ovo je četiri puta veće od težine velikih piramida u Gizi. Zbog svoje male veličine, predmeti poput mobilnih telefona, električnih četkica za zube, tostera i fotoaparata često se mogu pogrešno odložiti i čine 8% cjelokupnog e-otpada koji odlazi u kante za miješani otpad. To znači da gubimo važne sirovine koje sadrže, a koje se ne mogu izvući iz njih.

U Evropi 1,4 kg e-otpada po stanovniku svake godine završi kao miješani otpad. Osim toga, mali uređaji koji se ne koriste svakodnevno odlažu se u ormare, garaže, podrume, tavane i brzo se zaboravljaju. Kao rezultat toga, prosječno evropsko domaćinstvo akumulira 5 kg e-uređaja po osobi.

Stručnjaci očekuju da će se oko 5,3 milijarde mobilnih telefona prestati koristiti ove godine. Naslagani jedan preko drugog sa prosječnom debljinom od 9 mm, nekorišteni telefoni bi se podigli na otprilike 50.000 km – 120 puta više od Međunarodne svemirske stanice; jedna osmina puta do Mjeseca. I uprkos njihovom dragocjenom zlatu, bakru, srebru, paladiju i drugim komponentama, koje se mogu reciklirati, stručnjaci očekuju da će većina nestati u ladicama, ormarima ili garažama, ili će biti bačena u kante za miješani komunalni otpad ili biti spaljena. Iznenađujuće je da mobilni telefoni zauzimaju 4. mjesto među malim elektronskim proizvodima, koje potrošači najčešće gomilaju.

5 najviše skupljenih malih električnih i elektronskih proizvoda (po broju komada*), Evropa:
1. Mala potrošačka elektronika i dodatna oprema (npr. slušalice, daljinski upravljači)
2. Mali kućanski aparati (npr. satovi, pegle)
3. Mala oprema za informacione tehnologije (npr. eksterni čvrsti diskovi, ruteri, tastature, miševi)
4. Mobilni i pametni telefoni
5. Mala oprema za pripremu hrane (npr. tosteri, prerada hrane, roštilj)
(* Po težini, odbačene mašine za pranje veša i druga bijela tehnika daleko nadmašuju sve druge vrste e-otpada.)

Top 5 razloga za gomilanje e-otpada bilo koje vrste, u Evropi:
1. Možda ću ga ponovo koristiti u budućnosti (46%)
2. Planiram ga prodati / pokloniti (15%)
3. Ima sentimentalnu vrijednost (13%)
4. Možda ima vrijednost u budućnosti (9%)
5. Ne znam kako da ga riješim (7%)


Međunarodni dan e-otpada u Bosni i Hercegovini (#ewasteday)
 
Prošle godine je preko 170 organizacija iz 78 zemalja širom svijeta podržalo četvrto obilježavanje Međunarodnog dana e-otpada. I ove godine očekujemo barem još toliko. U Bosni i Hercegovini taj dan obilježavamo posebnim događajima širom države 14. oktobra 2022. godine, u organizaciji društva ZEOS eko-sistem d.o.o., ovlaštenog operatera za upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom u FBiH.
 
Centralna manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana e-otpada održana je u JU Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo. Manifestacija je otvorena obraćanjem koordinatora projekta, a zatim aktivnostima djece koje se odnose na recitacije i igrokaz, a manifestacija je završena sadnjom 50 sadnica u dvorištu škole, zajedno sa volonterima i prisutnim gostima. Ovaj ekološki dan širom države, a kroz projekat Zelena revolucija 2, će podržati 137 osnovnih škola, jedna srednja škola i jedan vrtić.
 
Pozivamo stanovništvo da posjete www.zeos.ba i pronađu najpogodniji način da predaju svoj e-otpad u ZEOS-ov kontejner ili besplatno sa kućne adrese, želimo da zajedno pošaljemo snažnu poruku o podizanju i razvijanju svijesti našeg društva i pojedinaca o značaju pravilnog odlaganja i zbrinjavanja e-otpada.
IZVORzeos.ba
Prethodni članakZAVRŠEN 9. SARAJEVO MARKETING SUMMIT: Snaga brenda je u emocijama
Naredni članak8. Festival bajke za djecu i odrasle od 22.-30. oktobra u Sarajevu