Naslovnica Preporučujemo Raspisan javni poziv za osnaživanje žena u umjetnosti i digitalnim tehnologijama

Raspisan javni poziv za osnaživanje žena u umjetnosti i digitalnim tehnologijama

Otvoren je javni poziv za sve zainteresovane umjetnice svih starosnih dobi koje žele da svoju umjetnost plasiraju u okviru NFT tržišta sa ciljem osnaživanja žena u umjetnosti i digitalnim tehnologijama. Poziv će biti otvoren od 1. decembra 2022. do 30. januara 2023. godine, a svi koji žele da učestvuju potrebno je da popune online aplikaciju.

„NFT for Women” je pilot projekat koji Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske razvija sa kancelarijom UN Women u BiH. Cilj projekta je približavanje NFT-a (Non-fungible tokens, u prevodu nezamjenjivi tokeni) lokalnoj umjetničkoj zajednici i ukazivanje na značajan ekonomski potencijal ove inovacije za savremenu umjetnost i kreativne industrije.
Kroz radionice, online sesije i diskusije umjetnice i umjetnici imaju priliku da nauče šta je NFT, kako da ih koriste te da se uvjere u mogućnosti i potencijal NFT-a za savremenu umjetnost. Poseban naglasak stavlja se na zaradi u okviru NFT tehnologije, koji lokalnim umjetnicima otvara mogućnost za nove izvore prihoda u globalnom digitalnom tržištu umjetničkih djela.

NFT je jedinstven i predstavlja digitalnu verziju bilo koje stvari ili imovine, uključujući i umjetnička djela. Oni su trajno pohranjeni u posebnoj bazi podataka, zvanoj blockchain (lanac blokova), u inovativnom programskom formatu, koji se zove pametni ugovor (smart contract). Ove tehnološke inovacije otvorile su potpuno nove mogućnosti za umjetnost, kakve su do sada bile nezamislive. Tako je tokom posljednjih godina nastalo jedno potpuno novo globalno tržište, u kojem se umjetnički radovi kupuju i prodaju za kriptovalute.

Djela lokalnih umjetnika na ovom tržištu nisu dovoljno zastupljena, zato se ovim projektom otvaraju vrata za ulazak domaćih umjetnica i umjetnika na novo tržište sa velikim ekonomskim potencijalom. Nakon zatvaranja Javnog poziva stručni žiri će izabrati dvadeset umjetnica sa po jednim umjetničkim radom koji će biti transformisani u NFT tokene. Izabrani originalni radovi nakon završetka projekta neće biti uništeni već će trajno biti pohranjeni u depou Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. Transformacija rada u digitalne tokene je promjena vrijednosne strukture u kojoj originalni rad nema više raniju tržišnu vrijednost jer umjetnički rad sada prelazi iz analognog u digitalni oblik.
Nakon objavljivanja rezultata i konverzije dvadeset izabranih radova u NFT, projekat će pratiti javna prezentacija ovih radova u Banjaluci i Sarajevu.

Prethodni članakvivo predstavlja novu generaciju čipa za obradu fotografija i otkriva nove tehnologije
Naredni članakPutopis kroz Italiju: SIRAKUZA