Naslovnica Travel & Gastro Putopis kroz Italiju: TAORMINA

Putopis kroz Italiju: TAORMINA

Sicilija je jedna od najopasnijih regija u Italiji, za koju su zasigurno svi čuli. Ovo je jedina regija Italije koja se najviše spominje u negativnom kontekstu. Razlozi tome su politička situacija u ovoj regiji, mafija i erupcija vulkana. Zbog svega ovoga i informacija koje nam se plasiraju, ljudi su veoma skeptični da iskoriste svoj godišnji odmor i posjete ovu regiju.

No ja sam tu da vas ubijedim da to što prije učinite ukoliko niste. Provest ću vas kroz sedam gradova koji se nalaze u ovoj regiji. Vjerujem da ćete uživati i na trenutke zaboraviti ove tmurne dane. Prva na listi je Taormina. Taormina je grad koji vas svojim šarmom i ljepotom može zavesti, ne mislim samo na pjesnike i pisce, nego i mnoge svjetske zvijezde poput Madone.

CORSO UMBERTO I je glavna pješačka ulica Taormine, koja vas vodi do centra ovog prelijepog sicilijanskog gradića gdje se nalaze brojne zanatske radnje, kafići, restorani i radnje najvećih svjetskih modnih brendova kao što su Dior, Gucci, Versace… Poprilično uska ulica u kojoj dominira luksuz i u kojoj možete zateći posjetioce iz svih krajeva svijeta.

PIAZZA IX APRILE- je najpoznatiji trg na Taormini. Ono zbog čega je poseban je panoramski pogled koji nudi. Sa ovog trga možete vidjeti sve simbole Sicilije koji su donjeli Taormini slavu u svijetu. Trg je dobio ime po Garibaldiu koji su mu građani Taormine posvetili. 9.4.1860. godine proširila se vijest da se Garibaldi iskrcao na Marsalu kako bi oslobodio Siciliju od Burbona. U tom trenutku se ispostavilo da je vijest lažna, međutim mjesec dana kasnije Garibaldi je stigao i građani su željeli da taj datum ostane upamćen i tako su mu posvetili najljepši trg.

DUOMO DI TAORMINA- je drugi najpoznatiji trg na Taormini. Na ovom trgu se nalazi katedrala posvećena Svetom Nikoli. Interesantno je to da ova katedrala više liči na neku tvrđavu nego na bogomolju. Izgrađena je u baroknom stilu, a ispred katedrale se nalazi raskošna fontana, napravljena na velikim kružnim stepenicama i sa strane okružena sa četiri male fontane. U središtu fontane imamo priliku vidjeti kentaura koji predstavlja simbol Taormine.

ISOLA BELLA- Južno od Taormmine se nalazi jedan mali otok koji se naziva Isola Bella. Površina mu je svega 1km2. Ljepotu ovog otoka su hvalili pisci poput Goethea i Byrona. Od 1988.godine ovaj otok nosi nadimak “Biser Mediterana”. Za ulazak na otok morate platiti ulaznicu.

ŠTA TREBATE PROBATI NA TAORMINI?

Kada čujemo riječ italijanska kuhinja, prvo na šta pomislimo su pasta i pizza. Međutim taj slučaj nije isti i na Siciliji. Ono što se najviše jede na Siciliji je zapravo riba. Ono što vam preporučujem i što morate probati kada dođete na ovo područje su: arancini, kanolo i granita. To su neka od tradicionalnih jela ovog područja.

Autor: Armin Lihić

Prethodni članakLejla Motoruga: Snaga
Naredni članakZAVRŠEN 9. SARAJEVO MARKETING SUMMIT: Snaga brenda je u emocijama