Naslovnica Travel & Gastro Putopis kroz Italiju: SIRAKUZA

Putopis kroz Italiju: SIRAKUZA

Sirakuza je magičan grad. Ortigia, njeno more i uske uličice koje se nalaze u centru grada su rezultat godina miješanja kultura koje ovaj grad čine jedinstvenim i divnim. Ispričati ću vam nešto više o stvarima koje su mene dojmile u ovom gradu i zbog čega je turisti rado posjećuju.

Posjetiti Sirakuzu znači putovati kroz historiju, otkriti milenijumski grad koji ima svoje porijeklo u dalekoj prošlosti. Osnovan je od strane Korinćana oko 734-733 prije nove ere. Sirakuza je imala veličanstven život koji i danas odzvanja ulicama ovog grada, gdje ćete pronaći brojne spomenike i svjedočanstva. U periodu kada je pripadala Velikoj Grčkoj, Sirakuza je dostigla svoj maksimalni sjaj, po ljepoti i važnosti bila je zapravo rival Kartagi i Atini. Za vrijeme Cicerona je to zapravo bio najveći i najljepši od svih grčkih gradova. U Sirakuzi postoje brojni tragovi ovog perioda, a Fonte Arethusa, grčko pozorište, Dionizovo uho, Apolonov hram su samo od nekih.

Ali nisu samo Grci prošli kroz to, Sirakuzu su kasnije kolonizirali Rimljani, Bizantinci, Arapi i Normani. Snažan zemljotres 1693. godine pretvorio je grad u ruševine, izbrisavši gotovo sve arhitektonske tragove prošlosti. Nakon tragedije, grad je potpuno obnovljen u baroknom stilu, a ovdje možete uočiti jedan od najboljih primjera. Imaćete utisak da ste posjetili grad zaustavljen u vremenu, između srednjeg vijeka i baroka.

Evo vodiča šta raditi i vidjeti u Sirakuzi. Obilazak započinje u uskim uličicama historijskog centra Ortiđije gde ćete naći crkve, trgove, barokne palate, vrijedi se zaustaviti u katedrali u Sirakuzi, koja se nalazi na mjestu gde je nekada stajao stari hram posvećen Ateni. Prekrasni primjeri sicilijanskog baroka. Nalazi se na Piazza Duomo. Na trgu Palazzo Vermexio ćete primjetiti malog gekona kojeg je Vermexio isklesao u ljevom uglu zgrade. Također ovdje posjetite crkvu Santa Lucia alla Badia, crkvu posvećenu zaštitnici Sirakuzana u kojoj se nalazi djelo Caravaggia “Pogreb Svete Lucije”. Prošetajte obalom Alfeo kako biste došli do prekrasnog dvorca Maniace odakle ćete uživati u panoramskom pogledu na obalu. Takođe na ostrvu ćete pronaći Hram posvećen Apolonu, najstariji dorski kameni hram na Siciliji koji se nalazi ispred Piazze Pancali.

Ostale građevine koje vrijedi vidjeti su Palazzo Bellomo, Palazzo Mergulese Montalto, Palazzo Chiaramonte, crkva San Martino i Palazzo Gargallo.

Zatim dođite do Arheološkog parka Neapolis gdje vas čekaju Rimski amfiteatar, Ara di Ierone, grčko pozorište, Latomia del Paradiso, Grotta dei Cordari i Dionisovo uho. Park se otvara u 8:30, a zatvara u 19:30 (zadnji ulaz je u 18:00). Cijena karte je 10 eura.

Za vas posjetio, napisao i fotografisao: Armin Lihić

Prethodni članakRaspisan javni poziv za osnaživanje žena u umjetnosti i digitalnim tehnologijama
Naredni članakMOTIVATOR LAB: Inovativne obuke za sticanje praktičnih znanja i vještina