Naslovnica Travel & Gastro Putopis kroz Italiju: SALVATORE QUASIMODO

Putopis kroz Italiju: SALVATORE QUASIMODO

Kada sam upisao studij italijanskog jezika i književnosti, naučio sam mnogo toga o italijanskim književnicima i umjetnicima. Ni slutio nisam da ću nakon završetka prve godine studija imati priliku posjetiti kuću jednog od najpoznatijih književnika i nobelovca Salvatore Quasimoda.

Salvatore Quasimodo je rođen u Modici 20. 08.1901. Tokom svog djetinjstva lutao je iz jednog grada u drugi na istočnoj Siciliji. Godine 1908. katastrofalni zemljotres u Mesini promijenio je život budućeg pjesnika. U ovom gradu Quasimodo je diplomirao na Tehničkom institutu i u međuvremenu je objavljivao pjesme u nekim lokalnim časopisima. Godine 1919. otišao je u Rim da studira inženjerstvo. Također je pohađao kurseve latinskog i grčkog jezika. Godine 1926. zbog posla je boravio u regiji Reggio Calabria. Pisac Elio Vitorini, pozvao ga je u Firencu i pružio mu je priliku da se predstavi časopisu “Solaria”. Godine 1934. preselio se u Milano gdje je radio u izdavačkom sektoru kao sekretar Cesarea Zavattinija. 1938.godine.uspostavlja saradnju sa zvaničnim časopisom Hermetizma, “Letteratura”, koji je izlazio u Firenci. Kvazimodo je 1940. objavio antologiju grčkih tekstova sa ličnim prijevodom.

Muzej rodne kuće Salvatorea Quasimodoa predstavlja mjesto sjećanja na ovog legendarnog književnika. To je mjesto gdje možete shvatiti suštinu priče koja govori o njegovoj umjetnosti koja se manifestira kroz sjećanje. To je priča jednog doba, društva koje se na njega odnosi i teritorije kojoj pripada, kroz otkrivanje ličnosti, djela i emocija velikog pjesnika koji je tu rođen.

Muzej je smješten u kući u kojoj je 20. avgusta 1901. rođen Salvatore Quasimodo, dobitnik Nobelove nagrade za književnost. U dvije glavne prostorije (milanski studio i spavaća soba) smješten je nameštaj i predmeti koji su pripadali velikanu književnosti. Tu imate priliku da se divite fotografijama sa autogramima, posebnim izdanjima djela Salvatorea Quasimoda.

Od 10. decembra 2016. godine za javnost su otvorene još dvije nove prostorije. Čitaonica se nalazi pored spavaće sobe. Opremljena je udobnim foteljama i u njoj imate priliku da pročitate neka djela Quasimoda. Multimedijalna soba se nalazi blizu ulaza. Posvećena je periodu kada je osvojio Nobelovu nagradu i tu možete pogledati nekoliko videozapisa iz njegovog života, uključujući i onaj sa dodjele Nobelove nagrade u Stockholmu. Smatra se jednim od najvećih italijanskih pjesnika 20.vijeka.

Tekst i fotografije: Armin Lihić

Prethodni članakMust-Have za ovisnike o ljepoti s inspirativnim jesenskim nijansama: Catrice limitirana kolekcija Fall in Colours
Naredni članakEFSE Poduzetnička akademija i Regionalni impakt forum – Tri treninga za mentore