Naslovnica Travel & Gastro Putopis kroz Italiju: RAGUSA

Putopis kroz Italiju: RAGUSA

U Ragusi i njenoj okolini ima mnogo stvari za vidjeti, a ono što će vas najviše očarati je šetnja tokom zalaska sunca u Ragusa Ibli. Nikad neću prestati ponavljati da je Sicilija jedna od mojih omiljenih regija. Ima sve što možete poželjeti: umjetnost, kulturu, more, prirodu i nevjerovatnu hranu – šta više trebate tražiti od jednog putovanja?

Ovaj put sam odlučio istražiti kutak Sicilije koji se nalazi na jugoistoku. Ovo područje je poznato prije svega po svojoj baroknoj arhitekturi. Nakon zemljotresa koji je pogodio Siciliju 1693. godine i sravnio mnoge gradove sa zemljom, oni su obnovljeni u baroknom stilu. UNESCO je ove gradove proglasio mjestima svjetske baštine, koji je bolji izgovor da ih posjetite? Ragusa, najjužniji grad u Italiji, posljednjih godina ponovo ima izuzetan turistički odaziv, zahvaljujući šarmu baroknih spomenika sačuvanih u antičkom dijelu grada Ragusa Ibla i prekrasnim plažama.

Razoren u strašnom zemljotresu 1693. godine, grad je obnovljen u dva velika dijela: gornja Ragusa, novi dio smješten na Hiblejskoj visoravni, i donja Ragusa ili Ibla. Ragusa posjetioce fascinira arhitektonskim remek-djelima izgrađenim nakon zemljotresa. Plemićkim palačama i crkvama, poput katedrale San Giorgio i crkve S. Maria dell'Itria.

Sada ću vam otkriti šta bi trebali obići ukoliko budete imali priliku posjetiti Ragusu.

Chiesa delle Sentissime Anime del Purgatorio: se nalazi na samo nekoliko koraka od turističkog informativnog centra. Ova crkva je jedna od rijetkih koja je preživjela zemljotres 1693. Fasada je u baroknom stilu, ali prava ljepota ove bogomolje su mermerni enterijeri i velika slika Anime del Purgatorio (iz 1800.) autora Francesca Manna.

Palazzo della Cancelleria: Hodajući ulicom Via delle Scale, koja se ne zove slučajno tako, doći ćete ispred Palazzo della Cancelleria. To je jedan od 18 spomenika u Ragusi. Nalazi se u najstarijem dijelu grada i urađen je u prefinjenom baroknom stilu.

Chiesa di Santa Maria Dell'Itria: Među najljepšim mjestima u cijeloj Ragusi ističe se plava kupola crkve Santa Maria dell'Itria. Ispod plave kupole nalazi se osmougaoni bubanj. Crkva se nalazi u staroj jevrejskoj četvrti grada.

Giardino Ibleo: Ovaj savršeni park se nalazi u starom gradu i nešto je što morate posjetiti u Ragusa Ibli. Ovo je mjesto odlično za opuštanje i možete iskoristiti priliku za pauzu kako bi pojeli sendvič.

Za vas napisao i fotografisao: Armin Lihić

Prethodni članakRoman bh. autorice Lejle Motoruga proglašen najboljom domaćom knjigom u Hrvatskoj!
Naredni članakPRIGODNOM POSJETOM OBILJEŽENA USPJEŠNA SARADNJA RAIFFEISEN BANKE I SAVEZA SUMERO