Naslovnica Travel & Gastro Putopis kroz Italiju: MODICA

Putopis kroz Italiju: MODICA

U ovom članku ću vam reći šta vidjeti u Modici, nezaobilaznoj stanici na izletu po istočnoj Siciliji, gdje možete upoznati mjesta kasnog sicilijanskog baroka. Prije svega morate cijeniti historiju ovog grada, koji je tokom vijekova doživljavao dominacije i periode slave.

Modica se nalazi 15 km južno od Raguse i izgrađena je na padinama četiri brda (Pizzo, Idria, Giganta i Monsterrato) unutar doline u kojoj su se nekada spajale dvije rijeke. Najlakši način da dođete do Modice je naravno automobilom, ali možete lako doći i javnim prijevozom. Zapravo, pored voza, postoji mnogo autobusa koji povezuju Modicu i obližnje gradove.

Uvrštena je na listu UNESCO-ve svjetske baštine od 2002. godine. Modica je grad u kojem možete vidjeti kasni sicilijanski barok u njegovom maksimalnom izražaju, kao u obližnjim gradovima Val di Noto: od Raguse Ibla i Nota, do Sirakuze i zatim Katanije. Ova mjesta su usko povezana, ne samo zbog svojih kulturnih korijena i vanjske dominacije (grčko-rimske, vizantijske, arapske i normanske), već i zbog katastrofalnog događaja, zemljotresa s epicentrom u moru između Katanije i Sirakuze koji je 1693. sravnio sve ove teritorije sa zemljom, izbrisavši gotovo sve tragove prethodne historije. Iz tog razloga, grad Modica i njegova okolina su u kasnobaroknom stilu, svi su obnovljeni nakon zemljotresa.

Crkva  San Giorgio je Majka Crkva (Mater Ecclesia) iz Modice, ali nije jedina. Crkva San Pietro je druga crkva u gradu. Ovo je bio jedan od najvećih razloga za svađu između stanovništva Modica Alte i Modica Basse. Nakon zemljotresa, Modičani iz donjeg grada odlučili su da Crkvu San Pietro nazovu i “Mater Ecclesia” i na fasadu postavili ono što je kasnije nazvano “svitak nesloge”. Od tada su građani podijeljeni u dvije grupe između poklonika San Giorgia (sangiorgiari) i stanovnika Donjeg grada, odanih San Pietru (sanpietrari).

Duga oko 1 km, Corso Umberto I je glavna ulica grada Modica. Duž ove ulice nalaze se mnoge zanimljive zgrade, kao i barovi i restorani u kojima možete sjesti i potopiti brioš u sicilijansku granitu. U ovoj ulici se nalazi prvi turistički ured i nalazi se u blizini katedrale San Pietro. Osoblje koje tamo radi je vrlo ljubazno i dat će vam prijedlog o nekim rutama koje treba pratiti i pokazat će vam šta da vidite u Modici naravno na osnovu vaših interesovanja.

Modicu nazivaju i gradom čokolade. Najukusnije i najbolje čokolade možete upravo pronaći u Modici. Postoji i jedna legenda koja govori zašto je to baš tako: kakao je igrao važnu ulogu, zapravo se smatrao hranljivom hranom, ekonomskom podrškom, simbolom odličnog društvenog položaja, efikasnim lijekom, sredstvom za komunikaciju sa bogovima. Mitsko porijeklo vezano je za “QUETZALCOATL” obožavanog kao boga čokolade koji je sišao na zemlju i donio sa sobom biljku kakaa s neba koju je uzgajao u svojoj svetoj bašti i koju je kasnije poklonio stanovnicima ovog mjesta.

Tekst i fotografije: Armin Lihić

Prethodni članakVrijeme je za novu VegOdluku!
Naredni članakKupovinom Glade Winter artikala u Bingu pomažete da zajedno ostvarimo prazničnu čaroliju za djecu u SOS Dječijim selima u BH