Naslovnica Travel & Gastro Putopis kroz Italiju: ETNA

Putopis kroz Italiju: ETNA

Na sjeveru Sicilije se nalaze ativni vulkani Etna i Stromboli. Za Etnu su Grci smatrali da je njom vladao Bog vulkan koji je izazivao erupcije, tako da je ona vezana i uz tu tradiciju, rituale koji se izvode i koji su vrlo interesantni historičarima. Etna i dan danas privlači veliki broj turista koji dolaze da istražuju ovo područje.

Etna je najviši aktivni vulkan u Evropi, nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine i jedna je od najpopularnijih atrakcija među onima koji putuju na Siciliju, toliko da se smatra obaveznim. Etna je svakako jedan od najfascinantnijih vulkana na svijetu zahvaljujući prije svega svom vulkanskom sloju. Ustvari, lava ima nizak viskozitet, pa se umjesto da lako eksplodira, akumulira se u komori magme, a zatim snažno eksplodira dajući nevjerovatne prizore čak i izdaleka, na primjer iz Taormine. Magma se neprestano akumulira i eksplodira na uvijek različitim mjestima i u različitom stepenu, stvarajući nove otvore koji stalno mijenjaju oblik vulkana.

ŠTA TREBATE ZNATI PRIJE NEGO POSJETITE ETNU?

Etna se na sicilijanskom naziva i Mongibeddu (lijepa planina) i odnosi se na ženku, dok je Stromboli (Iddu) muško. Ako želite doći na visinu od 3000 metara, morat ćete uzeti u obzir južnu stranu. Moguće je samostalno se popeti na planinu Etna ali do 2900 metara (Torre del Filosogo). Nakon toga obavezan je planinski vodič. Najlakši način da posjetite Etnu je obilazak koji uključuje sve troškove, uključujući i prijevoz. Ture počinju od Rifugio Sapienza, ali ako nemate auto, možete ga iznajmiti u Kataniji ili Taormini. Etna se nalazi na velikoj nadmorskoj visini (preko 2.500 metara nadmorske visine) i potrebna vam je odgovarajuća odjeća i obuća – to je lagano planinarenje, i nije mjesto gdje bi trebali doći u japankama i odjeći za plažu.

MITOVI I LEGENDE

Grčko-rimska kultura je ima bezbroj legendi i mitova o neobičnoj planini koja izbija vatrom i plamenom. Fatalizam se stapa sa vjerom, praznovjerjem, mitom i legendom. Prema pjesniku Eshilu, div Tifona (zvanog Tifeo) je bio sin Geje (Zemlje) i Tartara, a Zeus ga je porazio na Siciliji, bacivši ga na planinu Etnu. Počevši od tog dana, planina bi izbila vatru, zbog svih munja. Drugi div, Enceladus, koji se pobunio protiv bogova, ubijen je i spaljen u Etni. Mitski kralj Saksonaca pojavljuje se i u legendi, o biskupskom konju, koju pripovijeda Gervasio od Tilburyja. Prema engleskoj legendi, duša engleske kraljice Elizabete sada živi u Etni, zbog pakta koji je sklopila sa đavolom u zamjenu za njegovu pomoć da vlada kraljevstvom.

Tekst i fotografije: Armin Lihić

Prethodni članakNauči šta je medijska pismenost, napravi kreativni sadržaj i možeš dobiti vrijedan poklon!
Naredni članakBCC Tuzla slavi svoj šesti rođendan uz veliku zabavu za sve posjetioce