Naslovnica Travel & Gastro Putopis kroz Italiju: CASTEL SAN VINCENZO

Putopis kroz Italiju: CASTEL SAN VINCENZO

Castel San Vincenzo je malo selo u regiji Isernia. Leži na grebenu stijene visokom preko 700 metara, ima nešto više od pet stotina stanovnika. To je jedna od najtraženijih destinacija u cijelom Moliseu. Prvi izvještaji govore o kasnorimskom selu i oratoriju posvećenom San Vincenzu koji datira iz perioda između petog i šestog vijeka. Početkom osmog vijeka podignut je benediktinski samostan San Vincenzo, koji je za nekoliko decenija, zahvaljujući donacijama od strane stanovništva iz tog kraja, postao jedan od najznačajnijih i najbogatijih u Italiji. 881. godine arapsko-berberska grupa je opljačkala San Vincenzo al Volturno. Nekoliko monaha iz San Vincenza napustilo je ovo mjesto i vratilo se 914. godine. Tokom vijekova, invazije i pljačke su dovele do uništenja ovog mjesta i napuštanja monaškog života. Općina je nastala spajanjem prethodnih općina Castellone al Volturno i San Vincenzo al Volturno 1928. godine. Urbanistički aspekt koji datira iz dvije odvojene opštine vidljiv je i danas, jer postoje dva glavna trga sa dvije crkve i dvije ploče, po jedna za svaki grad. U prošlosti je opština Castellone bila mjesto gdje se nalazio zatvor.

Šta možete zanimljivo posjetiti?

Svakako je zanimljivo posjetiti ovo staro srednjovjekovno selo. Vrijedi posjetiti Epifanijevu kriptu, u obliku grčkog krsta i sa brojnim zanimljivim freskama, Ponte della Zingara sul Volturno, Sala dei Profeti, sa freskama koja prikazuje dvanaest apostola, crkva San Francesco, sa svojim romaničkim portalom, crkva Santa Maria Assunta i veličanstveni zvonik crkve Santa Chiara.

Jezero Castel San Vincenzo je jezero tirkizne boje koje je posebno vrijedno posjetiti. Napravljeno je 1950. godine vještačkim putem za potrebe hidroelektrana. Napaja Enel elektrane u Pizzoneu, Rocchetta a Volturno i Colli a Volturno. Pogodno je za kupanje, a karakterišu ga i pješčane obale. Prostor oko njega je opremljen. Možete iznajmiti čamce i bicikle za izlete. Možete pecati (ali za pecanje će vam trebati dozvola koju daje Ribarsko udruženje Molise).

Za vas napisao i fotografisao: Armin Lihić

Prethodni članakSTARTUP STUDIO & LONAC.PRO: Prijavi se za radionicu za preduzetnike i preduzetnice
Naredni članakWebinar: HACCP – osnove i primjena