Naslovnica Travel & Gastro Putopis kroz Italiju: ALBEROBELLO

Putopis kroz Italiju: ALBEROBELLO

Mnogi kada se odluče za putovanje u Italiju, biraju iste destinacije. Neki zbog želje da ih posjete, a mnogi se odluče zbog nedostatka znanja. Te destinacije su uglavnom Rim, Milano, Torino… Naravno, i to su gradovi koji čine Italiju i po kojima je poznajemo, ali da Italija nije samo to, pokazat ću vam u narednom periodu kroz svoje fotografije i tekstove. Možda nekome i pomognem pa se odluči baš za jednu od ovih destinacija.

Alberobello je gradić koji se nalazi na jugu Italije u regiji Apulija i broji svega 11.000 stanovnika. Alberobello se nalazi na obali Jadranskog mora. Gradovi koji se nalaze u blizini Alberobella i koje također možete posjetiti su Bari i Lecce. Alberobello se već 30 godina nalazi na UNESCO listi zbog toga što ima jednu specifičnost koja je viđena samo u Apuliji. Radi se o kamenim nastambama koje su služile kao privremeno sklonište pastirima, ali su očuvane i do dana današnjeg.

Specifično je da ne postoji nikakav vezivni materijal koji ih drži pričvršćenima ali su još uvijek uspjele da opstanu. Najviše ih ima u gradu Alberobello koji zbog toga najviše i privlači turiste. Zbog te specifične gradnje, ova regija se naziva i Truli Country. Ono što vas još može oduševiti u Alberobellu su uličice prepune cvijeća, radnje u kojima možete pronaći specifične italijanske suvenire, predivan pogled sa panorame na specifične kućice…

Ono što vam preporučujem ukoliko se odlučite posjetiti ovaj grad je da obavezno poručite vino i slani keks Tartallini sa lukom. Kako bi prepoznali kvalitetno vino pomoći će vam oznaka ecc. Ecc je oznaka za visoku kvalitetu svih proizvoda, ne samo vina. Za ručak vam preporučujem Foccaciu koja je karakteristična za ovo područje i kažu da se najbolje Foccacie upravo jedu u ovom gradu.

Ukoliko se neko odluči provesti nekoliko dana u Alberobellu, najbolje bi bilo da iznajmi jedan trulli zbog klime, jer je u njima poprilično hladno što je jako dobro tokom sparnih dana.

Ono na šta posebno posjetioci moraju obratiti pažnju je to da ukoliko planiraju ručati u Alberobellu ili nekim drugim gradovima Italije, to trebaju obaviti u periodu od 12:00h do 15:00h jer je moguće da će se poslije 15:00h zatvoriti restorani zbog pripremanja večere koja obično biva od 21:00 h.

Tekst i fotografije: Armin Lihić

Prethodni članakJavni poziv za dostavu prijava BUDI NEKO – UZ OBRT EKO
Naredni članakMKF Lider proslavio 20 godina uspješnog rada