Naslovnica Stroga pozitiva Prvo obraćanje medijima nakon uspona na vrh Everesta – Cvitanušić: Imao sam...

Prvo obraćanje medijima nakon uspona na vrh Everesta – Cvitanušić: Imao sam veliku podršku i ovo je timski uspjeh  

Nakon uspješno završene ekspedicije na „krov svijeta“ – Mount Everest, Tomislav Cvitanušić, bh. alpinista, triatlonac i Ironman, obratio se danas medijima i ispričao im svoje iskustvo sa ovog izuzetno teškog i zahtjevnog poduhvata. Kako je u uvodnom govoru kazao Zehrudin Isaković, poznati planinar i alpinista, ovo je historijski dan za alpinizam u Bosni i Hercegovini jer nemaju sve nacije „svoje ljude koji su se popeli na Mount Everest, a BiH to ima“.

Isaković je istakao kako Tomin uspon na Everest nije slučajan, te kako je to plod njegovog dugogodišnjeg rada i truda.

„Ovo je u biti timski uspjeh, timska priča, jer sam imao veliku podršku zbog koje sam na kraju i uspio sve ovo i da organizujem, i da uspješno završim cijelu priču. Nije bilo nimalo lako, ali uspio sam i uz pomoć mog Šerpe Phurbe, jer bi bez njega uspon na vrh bio nemoguć“, kazao je Tomo u obraćanju novinarima.

Cvitanušić je ispričao i kako su uslovi za završni uspon bili izuzetno teški te kako je do samog kraja bilo neizvjesno da li će uopšte uspjeti stići do vrha. U kampu C4 proveli su, kazao je, 26 sati bez dovoljno kisika. Nakon 26 sati dobili su poruku iz Baznog kampa da bi vjetar trebao biti malo slabiji, a odluku da krenu ka vrhu donio je zajedno sa svojim Šerpom.

„Sve se poklopilo i u 8:21 sati ujutru stigli smo na vrh najviše planine na svijetu. Bili smo zahvalni na tome, ali i prilično umorni. Na vrhu smo bili desetak minuta, nakon čega smo morali krenuti nazad jer nismo imali previše kisika u bocama. Uspon je trajao 14, a silazak 9 sati. Nakon toga smo u C4 kampu dobili nove boce kisika i mogli smo, nakon što smo se odmorili, nastaviti nazad u Bazni kamp. Najopasnije je bilo iza nas“, ispričao je Tomo, te dodao kako se iz Baznog kampa morao prebaciti helikopterom u bolnicu zbog promrzlina na nogama. Prste još uvijek ne osjeća, ali kaže da su mu i doktori u Sarajevu kazali da bi za 20-ak dana sve trebalo biti u redu.

Tomin učitelj i alpinista Muhamed Gafić kazao je kako je „Tomo ovo momački uradio“. Sve vrijeme Tominog uspona Gafić je bio tu za njega, savjetovao ga i bio velika podrška do samog vrha, ali i nazad.

„Tomo je čovjek koji je naučio pobjeđivati. Sve one opasnosti gdje sam se bojao za njega, dokazao mi je da on to može i da vlada sobom, zbog čega je u konačnici i uspio doći do vrha“, istakao je Gafić.

Svoj san Cvitanušić je ispunio zahvaljujući sponzorima – BH Telecomu, Mozzartu, Sarajevskom kiseljaku (Sara voda), Međunarodnom aerodromu i KM Tradeu.

„Ponosni smo na ono što je Tomo uradio i što smo bili dio cijele priče. Znate, postoje ljudi i situacije koje vas inspirišu i u koje na prvu povjerujete. Tako je nama bilo sa Tomom, na prvu smo znali da moramo biti dio ovog poduhvata i da je u pitanju jedna lijepa i značajna priča“, istakao je Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma.

Oficijelna PR agencija koja je pratila Tomin pohod na vrh everesta je Represent Communication BiH, a direktorica Ena Maglić zahvalila je svim medijima na izuzetno velikom interesu i kazala kako je ovo dokaz da „mi kao društvo možemo ispričati lijepe priče“.

IZVORzdraviportal.ba
Prethodni članakI BiH GREEN 2023.
Naredni članakMajine vesele kecelje