Naslovnica Stroga pozitiva Prvi u Republici Srpskoj: Banja Luka dobila reciklažni automat za hranu za...

Prvi u Republici Srpskoj: Banja Luka dobila reciklažni automat za hranu za pse

Banja Luka je dobila prvi reciklažni automat koji isporučuje hranu namijenjenu za napuštene pse.

Riječ je o automatu koji u zamjenu za recikliranje plastičnih flaša i limenki isporučuje hranu za pse. Flaše se ubacuju u otvore koji se nalaze na vrhu mašine, a posude za hranu i vodu su smještene pri dnu automata.

Ovaj automat je donacija Humanitarne organizacije „28. jun“  čija je predstavnica, Tamara Stojković, danas uređaj predstavila zajedno sa gradonačelnikom, Draškom Stanivukovićem.

Zahvalan na donaciji i dobroj saradnji, gradonačelnik je poručio da je riječ o donaciji koja je izuzetno značajna za naš grad, te mu je čast sarađivati sa organizacijom kao što je „28 jun“.

– Ekologija i briga o životinjama su teme kojima se Banja Luka sve više bavi. Bacanjem flaše u ovaj aparat činite dobro djelo i životinjama i našem gradu i čitavoj planeti. Grad se sistemski bavi rješenjem problema pasa lutalica, ali dok sve pse ne zbrinemo i ne nađemo im dom, važno je što im možemo pomoći i na ovaj način – rekao je gradonačelnik, te podsjetio da je nedavno azil izmješten na Manjaču, gdje svi psi sklonjeni sa ulice konačno  imaju pristoje uslove.

Gradonačelnik je iskoristio priliku i pozvao sve građana da posjete azil na Manjači i udome nekog od pasa koji čekaju svoj dom.

Zadovoljna saradnjom je i Tamara Stojković iz Humanitarne organizacije „28. jun“ koja se zahvalila Gradu na efikasnoj saradnji. Kaže da su Banju Luku prepoznali kao grad koji vodi računa o ovakvim stvarima, te da su se zato odlučili da donacija ide baš u grad na Vrbasu.

– Aparat funkcioniše tako što ubacite plastičnu flašu ili limenku, a dole izađe hrana za pse. Pored je i posuda u koju možete sipati vodu. Aparat razvija zdrave navike recikliranja kod ljudi, ali pomaže lutalicama u ovim hladnim danima – rekla je ona.

Novini u Banjoj Luci obradovali su se i u Udruženju građana „WagWag“. Predsjednica ovog udruženja, Anđela Španović zahvalila se Gradu Banja Luka, kao i organizaciji „28. jun“ na ovom humanom gestu.

– U posljednjih mjesec dana Grad Banja Luka je pokazao mnogo sluha za napuštene životinje. Mnogo toga je pokrenuto, od promjene u azilima do ovakvih novina, što smatram da je jako bitno, jer udruženja ne mogu sama – rekla je Španovićeva.

Automat je smješten u Ulici Bulevar srpske vojske u blizini parka za pse, strujom se napaja pomoću solarnih panela koji se nalaze na njihovoj gornjoj strani, pa se energija potrebna za rad obezbjeđuje iz obnovljivih izvora.

IZVORBanja Luka
Prethodni članakPrirodni biljni antibiotici
Naredni članakKako postati hranitelj?