Naslovnica Stroga pozitiva Prva međunarodna konferencija o hraniteljstvu u BiH „NADA“

Prva međunarodna konferencija o hraniteljstvu u BiH „NADA“

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, organizacije Hope and Homes for Children, Fondacija Krila nade, Lost Sparrows (USA) i Agencija Success 09. i 10. decembra 2020. organizuju 1. Međunarodnu konferenciju o hraniteljstvu u BiH pod nazivom „NADA“.

U oba bosanskohercegovačka entiteta od ukupnog broja djece koja su u hraniteljstvu značajna većina je u srodničkom hraniteljstvu, a i taj broj je izuzetno mali u odnosu na broj djece smještene u ustanovama.

Posljednje tri godine resorna ministratva u oba bh entiteta ulažu napore u razvoju nesrodničkih hraniteljstva tako da se broj nesrodničkih hranitelja povećava.  Ipak, prema UNICEF-ovom izvještaju Stanje dječjih prava Bosna i Hercegovina (juli, 2020.) poražavajući je podatak da se 1.818 djece bez roditeljskog staranja nalazi u ustanovama za institucionalni smještaj (domovima).

„Upravo su gore navedeni podaci razlog zbog kojeg je neophodno stalno govoriti o hraniteljstvu i iznalaziti načine kako da se ubrza deinstitucionalizacija domova, a sa druge strane da se pojednostave procedure ulaska u hraniteljstvo. Kada postoje pokazatelji da dijete nikada neće imati mogućnost da odrasta u biološkoj porodici, onda je usvojenje najoptimalnije i dugotrajno rješenje. Za djecu kojoj je potrebno privremeno, a koje može biti i dugotrajnorješenje onda je hraniteljstvo najoptimalniji oblik brige za takvu djecu“, rekla je Anisija Radenković, direktorica HHC (Hope and Homes for Children).

Anisija Radenković, direktorica HHC (Hope and Homes for Children)

Dvodnevna konferencija će se sastojati od informativnog i edukativnog dijela. Prvi dan biti će predstavljeni modaliteti i procedure hraniteljstva u zemljama regije, ali i napredak koji je napravljen u BiH. Cilj prvog dana konferecije je da se razgovara o izazovima razvoja hraniteljstva i prepozna naučene lekcije koje se mogu primijeniti u BiH. Drugog dana konferencije će Darren i Stacey Gagnon, osnivači organizacije „Lost Sparrows“ koja pruža treninge i obuku službenicima socijalnih službi i njegovateljima koji rade sa djecom u domovima za djecu bez roditeljskog staranja i hraniteljstvu/udomiteljstvu, govoriti o traumi kod djece koja dolaze u hraniteljske/udomiteljske porodice ili koja bivaju usvojena.

Direktorica Fondacije Krila nade, Marija Šarić

Direktorica Fondacije Krila nade, Marija Šarić, a koja pruža psiho-socijalnu podršku građanima i jedna je od suorganizatora konferencije je istakla: „Važno je aktuelizirati temu traume kod djece, ne samo one koja odrastaju izvan bioloških porodica. Nažalost, sve je više djece koja su duboko traumatizirana, a kada djeca odrastaju u porodicama u kojima ne dobijaju ono što im je potrebno, ona nisu naučena da pravilno reaguju na tu traumu, i to se često iskazuje kao neadekvatno ponašanje.“

Prijave za konferenciju

Konferencija je namijenjena svima koji žele saznati više o hraniteljstvu, samim hraniteljima, roditeljima, službenicima iz Centara za socijalni rad, ministarstava, nastavnicima i svima koji žele proširiti svoja znanja o navedenoj temi. Biće dostupna online -putem zoom aplikacije, a sve dodatne informacije će biti objavljene na fb događaju konferencije: . Prijava za konferenciju se vrši na slijedećem linku: 

IZVORdobardan.ba
Prethodni članak‘Čisto, da se zna!’ inovacijski izazov je počeo
Naredni članak42,5 miliona KM za privrednike u Kantonu Sarajevo