Naslovnica Stroga pozitiva Prostori koji pokreću poduzetništvo u Mostaru

Prostori koji pokreću poduzetništvo u Mostaru

Neformalna grupa žena „Fenix“, nastala kroz projekt Mostar – Prostori koji pokreću, prvi put je tokom Adventa prezentirala svoje rukotovorine i domaće proizvode građanima i građankama Mostara. Riječ je o ženama koje su kroz projekt i uz podršku lokalnih nevladinih organizacija ekonomski osnažene.

Iako predstavljaju polovinu stanovništva, žene još uvijek nisu jednako prisutne u svijetu poduzetništva, kako u BiH tako i na globalnom nivou. Globalni poduzetnički monitoring (GEM) pokazuje da poduzetnice na Zapadnom Balkanu nisu adekvatno osnažene i podržane, a kao glavni razlog navode se kulturni i društveni stavovi, te pristup resursima i mogućnostima.

Projekat Mostar – Prostori koji pokreću, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, prepoznao je važnost ekonomskog osnaživanja žena kroz poduzetništvo, te omogućio obuku i mentorstvo za 40 žena iz ranjivih kategorija društva. Obuke su rezultirale tako da danas ukupno 20 žena radi na tome da pokrenu vlastiti biznis. Ove aktivnosti provedene su uz podršku i implementaciju sub-grant projekata Udruženja „Žena BiH“, Inicijative građana/ki, te Udruženja žena „Univerzum“.

Ajla, članica Udruženja „Univerzum,“ je ove godine na adventu prezentirala svoj brend naušnica „AVK”.

Ideja o naušnicama je nastala čisto iz dosade jer sam bila užasno usamljena u Njemačkoj. Izabrala sam da radim naušnice zbog toga što su prema mom mišljenju najefektnije,“ kaže Ajla, koja je uslijed nedostatka stabilnog izvora primanja jedno vrijeme živjela i radila u Njemačkoj.

Prve primjerke naušnica poslala je svojim prijateljicama. Upravo su one bile te koje su je potakle da razmišlja o prodaji i pomogle joj da osmisli brend koji će prikazati njen karakter i osobnost.

„Na početku nisam imala ideju da prodajem naušnice. Pravila sam ih i darivala porodici i prijateljima. Sve je počelo sasvim slučajno i spontano. Sretna sam što imam priliku da pokažem i drugima šta radim, ali i da ostvarim određene prihode. Ovaj posao zaista volim“, kaže Ajla.   

Menadžer Projekta Mostar Vladimir Ćorić ističe kako je jedan od važnijih segmenata projekta podrška ženama koje su teško zapošljive, samohrane majke ili koje su preživjele određeni oblik nasilja.

“Ova inicijativa okuplja sve građane, bez obzira na njihovo porijeklo, s ciljem iskorištavanja javnih prostora kako bi se zadovoljila potrebe svih. Ekonomsko osnaživanje žena ključan je korak prema njihovom snažnijem i produktivnijem uključivanju u sve aspekte društva, posebno poduzetništvo. Zahvalni smo Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na njihovoj stalnoj podršci,” istaknuo je Ćorić.

Grad Mostar je također jedan od značajnih partnera ovog projekta, a to se pokazalo i tijekom organizacije ovogodišnjeg Adventa i omogućene prilike za žene iz neformalne grupe Fenix da dobiju izložbene stolove.

„Izrazito smo zadovoljni sa saradnjom sa Gradom Mostarom. Održali smo nekoliko inicijalnih sastanaka u vezi sa Adventom u Mostaru. Spomenuli smo da bismo voljeli uzeti aktivno učešće u ovom događaju. Grad Mostar je to prepoznao i izašao nam u susret. Kada je objavljen javni poziv, poslali smo zamolbe za dodjeljivanje kučice, što nam je vrlo brzo odobreno. Zahvalni smo Gradu, što nam je omogućio izložbeni prostor,“ kaže direktorica Udruženja „Žena BiH“, Dijana Tadić.

Predsjednica Inicijative građanki/na, Ifeta Ćesir Škoro, kaže kako žene prioritetno uzimaju obaveze prema porodici – pričuvati unuče, oca, majku itd, te da im obuke često nisu prioritet.

„Kroz proteklih 9 mjeseci su pokazale zaista veliki interes. Žene koje su dugo nezaposlene bile su najrevnosnije. Mnogima je ovo dalo poticaj da i kući rade za svoju porodicu. Mislim da je potreban jedan centar koji će imati socijalni, društveni i kulturni karakter“, poručuje Ćesir.

Foto: Selma Žuljević

IZVORPeople in need
Prethodni članakBesplatno predavanje: SVE TAJNE SMOOTHIJA
Naredni članakSarajevo će uskoro biti povezano sa tri nove aviolinije