Naslovnica Preporučujemo Promocija knjige “Putuj sa mnom na Zapad da upoznaš Istok” 17. aprila...

Promocija knjige “Putuj sa mnom na Zapad da upoznaš Istok” 17. aprila u Sarajevu

U nedjelju, 17. aprila 2022. godine će s početkom u 14h u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu biti održana promocija knjige za djecu i omladinu "Putuj sa mnom na Zapad da upoznaš Istok"

Knjiga sadrži kratke priče o inovatorima i izumima, značajnim ličnostima i dostignućima, koja potiču iz islamskog svijeta, a koja su na neki način obilježila razvoj Evrope ili čak cjelokupnog čovječanstva. 

U pisanju ovih priča je učestvovalo skoro 30 žena iz tri različite generacije i sa tri kontinenta.

U pričama se pominju renomirani naučnici o kojima isuviše malo znamo, poput Abulcasisa, Averroesa, Avicene, Gebera, Omera Hajjama, Al-Batanija, Al-Birunija, Al-Džazarija ili Al- Horezmija. Pominju se i poznate i značajne žene poput Fatime al-Fihri, koja je osnovala prvi univerzitet na svijetu, zatim pravnice i matematičarke Sutajte al-Mahamili ili vladarki poput Amine od Zarie iz Afrike ili Zubejde bint Džaʿfar, te druge poznate ličnosti poput putopisca Ibn-Batute ili moreplovca Zheng Hea, za kojeg rijetko ko zna, a koji je u mnogo čemu premašio Kristofora Kolumba. Pored toga, autori/ce, pripovijedaju o produktivnoj interakciji Orijenta i Okcidenta. Donose nam priče o kafi, šahu, tulipanima, ali i algoritmu, nalivperu, arhitekturi, lingvistici ili matematici, za čije su širenje bili presudni Osmanlije, Arapi i Perzijanci.

Priče se oslanjaju na već pomenute historijske ličnosti, ali su one u pojedinačnim pričama opisane i predstavljene na djeci i omladini zanimljiv način, u nadi da će kod njih, a možda i kod odraslih čitalaca, podstaći razmišljanje o kulturološkoj i naučnoj razmjeni i međusobnoj nadgradnji Istoka i Zapada, koja već stoljećima postoji, a nedovoljno je poznata.

Knjiga je strukturirana i zamišljena kao svojevrstan ramazanski kalendar, jer ovaj islamski mjesec posta ima 30 dana, a knjiga sadrži 30 priča, dopunjenih još jednom pričom – kao bajramski dodatak.

Prethodni članakSnima se film o sarajevskom bendu SKROZ
Naredni članakBarbara Grgurić: Hrabrost je pokazati osjećaje