Naslovnica Stroga pozitiva Projekt “Bolnica za plišane igračke” započeo u vrtiću “Mašnica”

Projekt “Bolnica za plišane igračke” započeo u vrtiću “Mašnica”

U vrtiću “Mašnica” u Sarajevu uspješno je održana prva radionica projekta “Bolnica za plišane igračke,” koji se realizuje u saradnji Centra razvojnih inicijativa (CRI) i Bosanskohercegovačkog medicinskog studentskog udruženja (BoHeMSA).

Ovaj inovativni projekat sprovodi se kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), finansiran od strane Evropske unije u Bosni i Hercegovini, uz implementaciju Razvojnog programa UNDP Bosnia and Herzegovina, te podršku Općine Novo Sarajevo.

Djeca su aktivno učestvovala u svim fazama bolničkog procesa, uključujući prijem pacijenata, tretmane i otpust. Kroz ovu igru i zabavu, mališani su imali priliku pregledati i liječiti svoje omiljene plišane igračke. Posebna atrakcija za djecu bila je mogućnost da se obuku u doktorske mantile i koriste doktorske setove, čime su se osjećali kao pravi mali doktori. Na kraju svake radionice, svako dijete je nagrađeno diplomom za uspješno položen “ispit,” a takođe su dobili edukativno-zabavne slikovnice o važnosti doktorskog pregleda.
Veliki broj djece suočava se sa anksioznošću pri odlasku kod doktora ili tokom medicinskih pregleda, što može imati dugotrajne posljedice po njihovo zdravlje i odnos prema medicinskim postupcima. Stoga je cilj projekta “Bolnica za plišane igračke” pružiti djeci priliku da steknu znanje i iskustvo o važnosti doktorskih pregleda i lične higijene u najranijoj dobi, kroz kreativne i zabavno-edukativne radionice. Očekuje se da će kroz program edukacije proći preko 200 djece.

Iz Centra razvojnih inicijativa poručuju da ovaj projekt ima veliki potencijal da pozitivno utiče na živote mnoge djece, stvarajući sigurno okruženje u kojem će djeca razumjeti i prihvatiti medicinske procedure, čime će se smanjiti strah i anksioznost koju često doživljavaju. Projekt “Bolnica za plišane igračke” predstavlja važan korak u prevazilaženju straha od medicinskih ustanova kod djece i pružanju podrške njihovom zdravlju.

IZVORzdraviportal.ba
Prethodni članakLabne namaz za lagan i dobar početak dana u školi ili na poslu
Naredni članakSarajevo Loading Fest ‘23: Ne propustite gaming događaj godine