Naslovnica Savjetnici Privatnost na društvenim mrežama: Koliko je bitna i šta podrazumjeva?

Privatnost na društvenim mrežama: Koliko je bitna i šta podrazumjeva?

U današnjem digitalnom dobu, privatnost na društvenim mrežama postaje sve veći problem. Sa milijardama ljudi širom svijeta koji koriste društvene mreže poput Facebooka, Instagrama i Twittera, naše lične informacije se nalaze na raspolaganju velikom broju ljudi. To može dovesti do zloupotrebe naših podataka od strane hakera ili kompanija koje ih koriste za ciljane oglase.

Da bismo zaštitili svoju privatnost na društvenim mrežama, postoji nekoliko stvari koje možemo da uradimo. Prvo, važno je da odaberemo jake lozinke i da ih redovno mijenjamo. Takođe, trebalo bi da izbjegavamo da dijelimo previše ličnih informacija na svojim profilima, poput broja telefona ili adrese stanovanja.

Takođe, trebalo bi da budemo oprezni sa kojim aplikacijama dozvoljavamo da pristupe našim društvenim mrežama. Mnogi od ovih aplikacija mogu da skupljaju naše lične podatke i da ih koriste za ciljane oglase ili drugu vrstu zloupotrebe. Zato je važno da pažljivo pročitamo uslove korišćenja pre nego što ih dozvolimo da pristupe našim podacima. Svi smo skloni onom klikanju next, next, next – zar ne?

Još jedan način da zaštitimo svoju privatnost na društvenim mrežama jeste da redovno provjeravamo postavke privatnosti na našim profilima. Mnoge društvene mreže omogućavaju nam da odredimo ko može da vidi naše objave i informacije na profilu. Ovdje možemo da odredimo da li želimo da naši postovi budu vidljivi samo nama ili samo prijateljima, ili da budu javno dostupni.

Na kraju, trebalo bi da budemo svjesni da ništa na internetu nije potpuno sigurno i da je naša privatnost uvijek pod rizikom. Zato je važno da budemo oprezni sa podacima koje dijelimo na društvenim mrežama i da redovno provjeravamo naše postavke privatnosti kako bismo što bolje zaštitili svoje lične informacije.

Poseban osvrt na zaštitu djece na internetu

Postoje nekoliko načina na koje možemo da zaštitimo svoju djecu na internetu:

  1. Razgovarajte sa svojom djecom o bezbjednosti na internetu. Objasnite im kako da prepoznaju opasne situacije i kako da se nose sa njima, kao i koje informacije treba da ostanu privatne.
  2. Postavite pravila o korištenju interneta u vašem domu. Recimo, odredite vrijeme do kojeg mogu da koriste internet ili odredite određene dijelove interneta koji su im dostupni.
  3. Koristite filtere i kontrolne alate za roditelje. Većina internet pretraživača ima opcije za filtriranje sadržaja koji nije primjeren deci, kao i alate za kontrolu vremena korišćenja interneta.
  4. Budite prisutni kada vaša djeca koriste internet. Sjedite u blizini i pratite šta rade, kako biste bili sigurni da se ne uključe u nešto što bi moglo da im naškodi.
  5. Obavezno provjeravajte internet historiju vaše djece. To vam omogućava da vidite šta su radili na internetu i da budete sigurni da su u bezbjednoj okolini.
  6. Obavezno razgovarajte sa svojom djecom o opasnostima lažnih vijesti i cyber-zloupotrebe. Objasnite im da ne treba da vjeruju svemu što vide na internetu i da imaju obazrivost pri razmjenjivanju ličnih informacija sa nepoznatim ljudima.

Zaključak:

Korištenje interneta može da bude bezbjedno ili nebezbjedno; u zavisnosti od toga kako se on koristi. Internet je važno sredstvo za komunikaciju, obrazovanje i rad, ali postoje i opasnosti koje treba da se imaju na umu.

Jedna od glavnih opasnosti je zloupotreba ličnih informacija, a i ona – meni još strašnija opasnost – internet je najčešće mjesto gdje se šire lažne vijesti i dezinformacije. Zato je važno da budemo skeptični prema informacijama koje dobijemo preko interneta i da ih provjeravamo od više izvora.

IZVORSabina Bajrić
Prethodni članakBesplatna Škola roditeljstva
Naredni članakU saradnji s portalom boljiposao.com donosimo vam aktuelne i atraktivne vijesti s tržišta rada