Naslovnica Stroga pozitiva Prijateljstvo je da traje, baš kao i dječiji osmijeh

Prijateljstvo je da traje, baš kao i dječiji osmijeh

Zbog pravih prijatelja osmijeh i smijeh najduže traju, i uz njih naučiš da vjeruješ – u sebe, i u ljude. Bez sumnje, mame su uzrok najvećeg broja naših osmijeha tokom cijelog života, iako toga možda nismo ni svjesni. I baš one su korijen iz kojeg raste drvo svih budućih prijateljstava, bez kojih ne možemo zamisliti najljepše životne trenutke.

Spoznaja da neko ko bi trebao da te voli i pazi najviše na svijetu nije neko na koga možeš da se osloniš, natjera te da prestaneš vjerovati u ljude. Kada dođu u SOS Dječija sela, djeca uče da vjeruju. Neki uspiju, neki se i danas trude, ali dosta njih se bore s vjerom u sebe pa tek onda u druge. Obično nevolja ne dolazi sama. Puno djece je iskusilo i vidjelo što njihova mala bića i okice ne bi trebalo ni da osjete ni da vide. 

Fatima je bila najstarija od četiri sestre kada je počela da uči vjerovati u ljude. Svoj dom je pronašla u SOS Dječijem selu Gračanica. Imala je tek četiri godine. „Crne kovrdžave kosice, plavih krupnih očiju, ozbiljnog lica, uvela sam je u njen novi dom, a ona je, čini mi se bez treptaja, stalno gledala u svoje male sestre. Brinula se za jednu godinu mlađu Hanu i bebe blizanke od osam mjeseci“, sjeća se SOS mama Dinka. Bile su nježne djevojčice, svaka sa divnim plavo-zelenim očima. Fatima je uvijek imala sanjivi pogled i sam pogled na nju izazivao bi poriv da je zagrlite, zaštitite i nasmijete, barem na tren.

Prije 24 godine, Fatima je počela učiti da vjeruje u sebe, u ljude i u neke nove, bolje prilike. Danas ima svoj privatni biznis – prekrasnu piceriju „Darkwood“, u koju je utkala svaki djelić svoje kreativne duše. Snagu nalazi u svojim korijenima. SOS mama Dinka je takav korijen, onaj iz kojeg je ponikla vjera u ljude. Nedavno je i mama Dinka bila u posjeti piceriji. Susret koji se riječima ne može opisati, ali pokušat ćemo pretočiti u riječi i kazati da je to bila čista ljubav koja čvrsto stoji na temelju povjerenja. 

„Tratinčiceee!“, ulazi Dinka u piceriju.  Fatima je zauzeta poslom, a mama novim malim Fatimama o kojima brine u SOS Dječijem selu, ali uvijek nađu vremena jedna za drugu. Fatima zgrčenog lica, suzdržavajući se da ne zaplače, pada mami u zagrljaj. Zagrljaj koji joj je godinama crtao osmijeh na licu.  

„Lijepa mamina mala, velika djevojka“, dodaje Dinka njišući se sa Fatimom u zagrljaju.  Fatima je naučila da vjeruje. Samouvjerena je poduzetnica. Odana i nježna kćerka. I danas je požrtvovana sestra. Danas voli sebe, svoj posao, svoje goste, ali prije svega, voli život. A zavoljela ga je uz podršku mame Dinke koja joj je prijatelj već 24 godine, i sigurni smo da će to prijateljstvo trajati zauvijek, jer pravo prijateljstvo je da traje. Motivisani željom da nam pomognu u misiji da djeci i mladima osiguramo sigurno i sretno odrastanje, prijatelji iz kompanije Mastercard su pokrenuli kampanju podrške za online donacije putem web platforme.

Tokom kampanje  „Prijateljstvo je da traje“ Mastercard će uplatiti isti iznos za svaku prvu donaciju korisnika do 28.02.2023. godine, s ciljem da podstakne Mastercard korisnike na ovaj praktičan, siguran i dugoročan vid doniranja.

Uspješne priče djece, danas odraslih samostalnih ljudi, uvijek nam izmame osmijeh na lice, a posebno smo ponosni na dugoročne veze između svih članova porodice, jer trajne emotivne veze daju smisao životu. I vi možete biti dijelom sretnih priča i prijatelj na kojeg se djeca bez roditeljskog staranja mogu osloniti. Donirajte mjesečno iznos koji sami izaberete, a kompanija Mastercard će uplatiti isti iznos vaše prve donacije. Hajdemo zajedno biti pravi prijatelji, i nacrtati dječije osmijehe koji će trajati. Jer prijateljstvo je da traje. 

Prethodni članakJavni poziv poslodavcima za zapošljavanje mladih
Naredni članakPrirodna kozmetika: Miss Moss