Naslovnica Stroga pozitiva Premijera predstave “Svi Marš na Ples”

Premijera predstave “Svi Marš na Ples”

Premijera predstave “Svi Marš na Ples” bit će održana subotu 8. maja u 18 sati u Domu mladih – Skenderija te će se na taj način simbolički obilježiti i historijsko mjesto gde su sve poznate ex-Yu rock grupe nastupale, među kojima i Bijelo Dugme.

Predstava je rezultat rada Međunarodne plesne platforme Balkan Dance Project koja okuplja mlade, uspešne i perspektivne koreografe, plesače i stvaraoce iz Zapadnog Balkana u namjeri da ojača, spoji i poveže plesnu scenu regiona.

Ova platforma povezuje zemlje sa jedinstvenim kulturnim identitetom i prenosi njihove ideje kroz univerzalni jezik plesa, muzike i pozorišta. Na web stranici https://www.balkandanceproject.com možete pronaći više informacija o ovoj platformi.

Energija izvođača, kao i njihova predanost modernom baletu, uz muziku Gorana Bregovića i maštovitu koreografiju, garant su svježeg i inovativnog teatarskog iskustva. Izvršni producent predstave je Nataša Hajdarević ispred Udruženja “Živimo balet” iz Sarajeva. 

Udruženje “Živimo Balet” u saradnji sa međunarodnim partnerima Festivalom Velenje iz Slovenije, kao i uz podršku Doma Mladih Skenderija, u sklopu plesne platforme Balkan Dance Project radilo je na plesnom projektu “Svi Marš na Ples” inspirisanim vječitom muzikom Bijelog Dugmeta u koreografiji Igora Kirova i dramaturgiji Gorana Golovka.

Ovo Udruženje se aktivno bavi promocijom plesnog pokreta, novih pozorišnih tendencija i edukacijom publike. Pored toga, izvršni je producent plesne platforme Balkan Dance Project za produkcije na teritoriji Bosne i Hercegovine. Više o organizaciji možete pročitati na veb stranici www.zivimobalet.com

Plesna predstava „Svi marš na ples“ uvodi nas u eklektični izmaštani svijet u kojem pjesme kultnog ex-Yu benda Bijelo Dugme postaju osnova za pričanje priče o jednom vremenu i jednoj generaciji. Kako je tema većine pjesama Bijelog Dugmeta ljubav, tako ne možemo pobjeći od činjenice da će okosnica ove predstave biti upravo ljubav i ljubavni odnosi, od onih za kojim se žudi do onih koji se žive i onih koji su na izdisaju ili pripadaju nostalgičnoj refleksiji njihovih junaka. Radnja ove dinamične plesne predstave okvirno je smještena u zamišljenu omladinsku radnu brigadu tokom ljetne radne akcije u prvoj polovici 80-tih godina prošlog vijeka.

Dramaturgiju predstave čini Goran Golovko, kazališni reditelj i izvanredni profesor na Umetničkoj akademiji u Splitu. Koreografiju potpisuje najistaknutiji makedonski koreograf Igor Kirov, dobitnik mnogih međunarodnih nagrada i priznanja u oblasti koreografije. U predstavi učestvuje bosansko-hercegovački glumac Emir Fejzić, kao i profesionalni plesači iz BiH (Zulejha Kečo, Branko Mitrović, Teodora Radivojević, Ana Kuzmanović), Srbije (Luka Živković, Jakša Filipovac), Hrvatske (Endi Schroetter) i Slovenije (Mojca Majcen). 

Projekat je podržan od strane Festivala Velenje, Grada Celje, Makedonskog Ministarstva kulture i Grada Skopje, Grada Sarajevo, Općina Centar Sarajevo, Tvornica Borovo-Vukovar, Alma Ras, Tvornica čarapa Ključ, Sarajevske pivare, Penny plus,i mnogih drugih prijatelja projekta.

Ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala premijeri će biti održana  u prisustvu publike, odnosno određeni broj posjetilaca. Ukoliko to ne bude moguće premijera će izvedena samo uz prisustvo medija.

Fotografije: Fuad Fočo

Prethodni članakOd gradske dunje do urbane kozmetike
Naredni članak12. Dani BHAAAS u BiH od 24. do 27. juna u Mostaru