Naslovnica Zdrav život Predstavljena igrica “Lea i Leo” koja podiže nivo svijesti o dijabetesu

Predstavljena igrica “Lea i Leo” koja podiže nivo svijesti o dijabetesu

Kompanije Novo Nordisk i Legit razbile su predrasude o tome da igrice nužno moraju biti dio loše navike, koja oduzima vrijeme. Predstavljajući inovativnu igricu “Lea i Leo” uspjeli su ostvariti svoje ciljeve da edukuju, podižu svijest, ali i da upoznaju javnost o svakodnevnim problemima sa kojima se susreću osobe koje žive sa dijabetesom.

Slikovnica “Lea i njen dijabetes” kao inspiracija igrci “Lea i Leo”

Od samog starta, zvijezda vodilja za sjajnu priču koja prati igricu, bila je slikovnica “Lea i njen dijabetes” koju je kreirala mlada dizajnerica Lea Leleta, a koja i sama živi sa dijabetesom, tačnije od svoje treće godine kada joj je i otkriven dijabetes tip 1. Lea je na jedan kreativan način uspjela sa svojom slikovnicom da postigne sjajan efekat podizanja svijesti o problemu sa dijabetesom, ali je uspješno spojila svoju ljubav ka dizajnu i umjetnosti, sa jednom itekako humanom pričom.

Zašto je značajno ukazati na probleme sa dijabetesom?

Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini od dijabetesa boluje preko 375 000 osoba, od čega je najveći broj sa dijabetesom tip 2, a da je 10% osoba sa dijabetesom tip 1, najčešće djeca.

Dijabetes kao hronična bolest predstavlja ogroman zdravstveni problem, koji može dovesti do raznih zdravstvenih komplikacija poput gubitka vida, amputacije donjih ekstremiteta (invalidnosti), poremećaja rada ili otkazivanja rada bubrega što vodi ka dijalizi, te mnogih drugih komplikacija. Na žalost prema statističkim podacima dijabetes u Bosni i Hercegovini nalazi se među pet uzročnika smrti u Bosni i Hercegovini, a osim zdravstvenih sa sobom nosi i ekonomske posljedice.

O igrici “Lea i Leo”

U ovoj igrici, glavni akteri su djevojčica Lea i dječak Leo, koji kroz svakodnevni život ukazuju na zdrave navike, edukuju o potencijalnim problemima koje sa sobom nosi pojava dijabetesa, pretvaraju zdrave navike u avanturu i izazivaju igrača da u stvarnosti živi igricu i vodi računa o svom zdravlju i zdravim životnim navikama.

O kompanijama Novo Nordisk i LEGIT

Kompanija Novo Nordisk je društveno odgovorna kompanija, koja se duži niz godina bori sa ukazivanjem i rješavanjem problema koje nose različite hronične bolesti, između ostalog i dijabetes. Prilikom prepoznavanja problema sa dijabetesom, kompanija Novo Nordisk prepoznala je i značaj i ulogu mladih profesionalaca iz kompanije LEGIT, koji su prepoznati kao tim koji će na slikovit način donijeti idejno rješenje za realni prikaz širenja svijesti o dijabetesu. Kompanija LEGIT okupila je izvrstan tim mladih stručnjaka i kroz svoj start up već na samom početku obećala je da će napraviti revoluciju u gaming industriji.

Kako preuzeti igricu?

Igricu „Lea i Leo“ možete preuzeti besplatno na platformama AppStore i Google Play.

Prethodni članakNoć knjige u Buybooku
Naredni članakDivanhani u Londonu uručena nagrada za najbolji muzički sastav svijeta