Naslovnica Zdrav život Predstavljena digitalna kuharica Zdravo! kuhaj za odrasle i mališane

Predstavljena digitalna kuharica Zdravo! kuhaj za odrasle i mališane

Nestlé predstavio prvu digitalnu kuharicu „od roditelja za roditelje“ Kuharica sadrži 43 jednostavna recepta za svaki dan, u čijoj pripremi mogu sudjelovati i djeca

U nastojanju da prenese iskustva roditelji-roditeljima, da ih inspiriše kako bi lakše i jednostavnije promijenili način prehrane i uključili djecu u cijeli proces promišljanja  o hrani, namirnica i ishrani, kompanija Nestlé je pripremila svoju prvu digitalnu kuharicu Zdravo! kuhaj, koja je dostupna svima na preuzimanje putem ovog linka.

Mnogi roditelji/staratelji često prave značajne prilagodbe svojih svakodnevnih navika, pogotovo jer danas sve više vremena provodimo u kući. To uključuje i prilagođavanje navika kuhanja. Iako često nedovoljno informisani, mnogi roditelji žele da djeci pripremaju zdrava i nutritivna jela, koja će sadržavati dovoljan broj kalorija (ni previše ni premalo), biti izvor energije, proteina, zdravih masti, ali i sadržavati dovoljne količine voća i povrća.

Kako bi Vam taj posao olakšali, a djeci priredili mnogo zabavnih, zdravih jela bogatih svim potrebnim namirnicama, vrijedne i maštovite mame i tate, „amateri“ u kuhanju su udružili snage i u sklopu Zdravo! projekta pripremile Kuharicu Zdravo kuhaj! Doprinos stvaranju jedinstvene kuharice pružili su i ambasadorica projekta Zdravo! Amra Džeko, influencerice Ilda HumićIrmela Kadić i Nevena Pandžakao i poznati bh. kuhari Miran Karić i Danira Šabić, te Nestlé uposlenici/e. Zajedno, čak 43 raznovrsna recepta su prikupljena u cilju da pomognu da Vaše vrijeme provedeno u kuhinji prođe kvalitetno: ne samo u pripremi hrane, već i uključivanja Vaših mališana u taj proces.

Ilda Humić

U sklopu kuharice se nalaze i pregledne nutritivne tablice za svaki recept. Tako će svi zainteresirani imati uvid u to koliko obroci imaju energije, ugljikohidrata, masti i proteina, a snalaženje je jednostavno jer su navedeni vrijeme pripreme, kao i broj obroka pojedinog jela, dok je većina sastojaka vrlo lako dostupna.

Tokom odrastanja, važno je da djeca stječu zdrave navike koje će ih pratiti čitav život. Osnovni postulati pravilne ishrane za svaki uzrast i kroz cijeli život su isti: raznovrsnost, ravnoteža i umjerenost. To se odnosi na izbor namirnica, odgovarajući unos kalorija i odnos makronutrijenata u dnevnom jelovniku, kao što su ugljikohidrati, bjelančevine, proteini, masti. Kod djece je važno prilagoditi unos kalorija uzrastu ili stepenu fizičkog razvoja, koji može znatno varirati u istoj starosnoj grupi, a roditelji se mogu posavjetovati s pedijatrom i nutricionistom kako bi provjerili stepen fizičkog razvoja deteta.  Pored zdravstvenog aspekta, kuhanje sa djecom ima i zabavan karakter i to je ono što kuharica Zdravo! kuhaj i pruža: zabavno i nutritivno bogato iskustvo za roditelje i djecu“, pojasnila je Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé.

Kuharica je nastala u sklopu projekta Zdravo!, koji se, u saradnji s Atletskim savezom BiH i Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo, već desetu sezonu implementira u BiH. Projekat za cilj ima da educira učenika osnovnih škola o pravilnoj ishrani i važnosti fizičke aktivnosti, kojim kompanija Nestlé, zajedno s partnerima, nastoji da doprinese razvoju zdravijih generacija. U sklopu projekta, uloženo je više od 400.000 KM u edukaciju djece i na taj način je znanje preko 12.000 osnovnoškolaca unaprijeđeno. Kroz ovaj projekat se nudi i praktična podrška u vidu recepata, savjeta za kuhanje i planera jelovnika koji podupiru zdrav način života.

Amra Džeko

Za inspiraciju, u nastavku pronađite ukusni i brzi recept za Pileće ražnjiće s povrćem i kus kus salatom koji je, prema smjernicama Nutriporcije, pripremila ambasadorica Zdravo! projekta, Amra Džeko.

Sastojci

Za ražnjiće:

 • 400 g pilećih prsa ( fie)
 • 2 kašičice soja sosa
 • 1 crvena paprika
 • 1-2 tikvice
 • 1⁄2 kašičice MAGGI Magije okusa
 • 1 kašičica maslinovog ulja

Za salatu: 


 • 200 g kus kusa
 • 200 ml vode
 • 1 glavica ljubičastog luka
 • 1 kašičica MAGGI Magije okusa
 • 1 crvena paprika
 • 1 zelena paprika
 • 1 patlidžan
 • 1 tikvica

Priprema

Pileći file narežite na kockice, prelijte soja umakom, susamovim uljem i ostavite da se marinira oko 30 minuta. Tikvice i paprike narežite na manje komade i na drvene štapiće naizmjence slažite kockice piletine i narezano povrće. Stavite složene ražnjiće u lim obložen papirom za pečenje, lagano ih pospite mješavinom Magija okusa, prelijte maslinovim uljem i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 20 minuta na grill programu. 
Za pripremu salate, u posudu stavite vodu, dodajte kašičicu Magije okusa i zagrijte do ključanja, prelijte kus kus, poklopite i ostavite 4-5 minuta, da nabubri. Otklopite, promiješajte i ostavite da se hladi. Patlidžan i tikvicu kratko propirjajte na malo ulja i pomiješajte s kus kusom. U zdjelu stavite sitno nasjeckani luk, crvenu i zelenu papriku, patlidžan, tikvicu, ohlađeni kus kus, posolite i pobiberite i sve dobro promiješajte. Poslužite pileće ražnjiće s povrćem uz ukusnu kus kus salatu.

Uživajte!

IZVORzdraviportal.ba
Prethodni članak2. Vegan fest u Sarajevu
Naredni članakOsnovni kurs Tajlandske masaže u Sarajevu