Naslovnica Stroga pozitiva Povodom 6. aprila, Dana grada: Besplatno pogledajte filmove o Sarajevu!

Povodom 6. aprila, Dana grada: Besplatno pogledajte filmove o Sarajevu!

Grad Sarajevo i Sarajevo grad filma UNESCO-a povodom Dana grada – 6. aprila, publici besplatno predstavljaju “Sarajevo grad filma” – Mjesec kratkih filmova snimljenih u Sarajevu, na online platformi kina Meeting Point: Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Od 6. aprila do 8. maja na Ondemand.kinomeetingpoint.ba gledateljima širom svijeta besplatno će biti dostupna 33 kratka filma nastala u okviru projekta “Sarajevo grad filma”.

“Povodom Dana grada Sarajeva, publika će imati priliku pogledati besplatno kratke filmove različitih žanrova, koje povezuje upravo Sarajevo. Program simbolično počinje na 6. aprila, kao poklon publici. Zadovoljstvo nam je što će publika širom svijeta imati priliku vidjeti filmove nastale u našem gradu, upoznati različite umjetničke stilove, umjetnike različitih generacija i iz različitih zemalja, koje sve povezuje ljubav prema filmskoj umjetnosti. Uživajte u filmovima nastalim u Sarajevu, gradu filma UNESCO-a”, izjavila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Na online platformi svakog dana će biti postavljan po jedan kratki film, koji će gledateljima od trenutka postavljanja na platformu biti dostupan sljedećih sedam dana.

Projekcije počinju 6. aprila filmom “Oslobođenje u 26 slika” Ivana Ramljaka i Marka Škobalja (2009., 17 min.).

“Sarajevo grad filma” je projekt Obala Art Centra – Sarajevo Film Festivala, pokrenut s misijom da otkrije, pruži podršku i promovira talenat filmskih stvaralaca u Bosni i Hercegovini i široj regiji te da omogući njihovu saradnju i razmjenu iskustva u stvaranju zajedničkog filmskog djela.

U okviru ovog projekta, u periodu od 2008. godine, do danas više od 300 mladih režisera, scenarista, producenata, glumaca, snimatelja, montažera, svoje kratke filmove je snimilo u Sarajevu.

“Zahvaljujući projektu, u Sarajevu su se okupljali mladi profesionalci po prvi put, upoznavali se i zajedno radili na jednom kratkom filmu. Njihove filmove je, zajedno sa partnerima, producirao, finansirao, a onda i pred velikim brojem publike prikazivao Sarajevo Film Festival. Neki od filmova nastalih u okviru projekta imali su izuzetno uspješan festivalski život i ostvarili međunarodni uspjeh. Gledatelji širom svijeta od 6. aprila će imati priliku ekskluzivno pogledati izbor filmova snimljenih u Sarajevu u proteklih 10 godina u okviru ovog projekta”, izjavila je projekt menadžerica Sarajeva grada filma UNESCO-a, Nataša Kučera.

Na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba uz pojedine filmove je kao bonus sadržaj postavljena i video poruka dijela autorske ekipe filma.

IZVORdobardan.ba
Prethodni članak7 ponašanja muškarca koji govore da je veza s njim pravi izazov
Naredni članakWebinar za mlade: Kako živjeti bez otpada