Naslovnica Zdrav život POMOZITE SI PRI NAPADU ANKSIOZNOSTI

POMOZITE SI PRI NAPADU ANKSIOZNOSTI

Anksioznost i anksiozni napadi su mnogima dio svakodnevnice, a mi vam donosimo jednostavnu tehniku kako si možete pomoći u tim trenucima

izvor: freepik.com

Anksioznost je, po definiciji, izraženi osjećaj nelagode, opšte napetosti, zabrinutosti, velikog stresa, panike, straha te iracionalnog lošeg predosjećaja.

Na fizičkom nivou se manifestuje kao pojačano znojenje tijela ili dlanova, drhtavica, stezanje u grudima, kratak dah, gušenje, vrtoglavica. Napadi anksioznosti se uglavnom javljaju iznenada, bez nekog konkretnog razloga ili vanjskog podražaja i mogu trajati vrlo kratko, ali i po nekoliko godina. Njima uglavnom prethodi negativna misao, što aktivira strah kao emocionalni odgovor na osjećaj opasnosti iz okoline. Svi mi povremeno imamo kratke anksiozne napade, kao kada imamo tremu pred javni nastup ili pred ispit, razgovor za posao ili slično. Međutim, ako anksiozni napadi traju duže i ako nas ometaju u svakodnevnom obavljanju posla i izvršavanju obaveza ili radnji koje volimo, onda to predstavlja ozbiljan problem i u tom slučaju treba potražiti pomoć psihoterapeuta, psihologa ili psihijatra. Dugotrajni anksiozni napadi mogu postepeno dovesti do gubitka samopouzdanja, samoisključivanja iz socijalnog života, povlačenja u sebe i depresije u konačnici.

SAMOPOMOĆ PRI ANKSIOZNOM NAPADU

Prva stvar koju možemo uraditi prilikom anksioznog napada jeste svjesno i duboko disanje koje će umiriti rad srca. Zatvorimo oči (ako smo u mogućnosti) zrak lagano udišemo kroz nos i svjesno pratimo njegov put od nosnica, preko dušnika do pluća i stomaka. Zatim lagani izdah na usta koji treba da je duži od udaha. Prilikom izdaha nastojimo osvijestiti napetost u mišićima i otpustiti je kroz taj izdah. Sljedeći korak je prebacivanje fokusa. Okrenemo se oko sebe i nađemo nešto na šta ćemo prebaciti fokus, u zavisnosti od mjesta dešavanja napada. Ako smo na ulici, možemo prići izlogu i analizirati svaki proizvod i svaki detalj.  Time ćemo aktivirati svjesni dio svoga uma i umiriti misli koje su izazvale anksiozni napad. Također možemo vizualizirati neko, za nas, sigurno mjesto ili u mislima otići na neki savršeni godišnji odmor.

Ovo je par savjeta za prvu pomoć pri anksioznom napadu. Najbolje bi bilo uvježbati ove tehnike prije nego dođe do pojave anksioznosti, naročito svjesno disanje i otpuštanje mišićne napetosti.

IZVORSamira Čaušević, konstelator pod supervizijom
Prethodni članakKako je oficir prezimena Somun zadužio Sarajevo?
Naredni članakAvantura u Bihaću