Naslovnica Stroga pozitiva Pomozi.ba: Dobrota na kvadrat

Pomozi.ba: Dobrota na kvadrat

DOBROTA NA KVADRAT – NOVI ŽIVOT ODBAČENOG TEKSTILA novi je projekat Pomozi.ba

Kao i do sada, skupa s vama, našim donatorima, partnerima, prijateljima i volonterima, pomažemo gdje je potrebno. Trudimo se raditi odgovorno, ne samo prema ljudima, nego i prema okolišu.
Kao što vam je poznato, u Udruženju prikupljamo odjeću i obuću kako bismo prvenstveno naše korisnike u nevolji opskrbili onim što im je potrebno.
Drugi dio prodajemo po simboličnim cijenama u našoj “Radnji dobre volje” kako bismo prikupili sredstva za naše akcije, a preostali dio prekrajamo i izrađujemo nove upotrebljive predmete.
Na taj način, udahnjujemo novi život odbačenoj odjeći i umanjujemo količinu tekstilnog otpada, koji je jedan od najvećih zagađivača.
Tekstil režemo na kvadrate, potom sortiramo po boji, dezenu, vrsti te od raznobojnih kvadrata tkanine šijemo nove korisne predmete za naše korisnike, po modelu patchwork-a – cekere, torbe, prekrivače…
U šivanje namjeravamo uključiti i same korisnike koji izraze želju da nauče novu vještinu i upotpune kućni budžet vlastitim radom.
Zato smo ovaj projekt simbolično nazvali DOBROTA NA KVADRAT – dobrota koja se običnim kvadratom donirane ili odbačene tkanine umnožila.

Nekoliko je načina na koji se i Vi možete uključiti:

  • Doniranjem odjeće i tekstila koji Vam nije potreban;
  • Poklanjanjem ispravnih mašina za šivanje koje ne koristite;
  • Učešćem u radionicama DOBROTE NA KVADRAT koje će povremeno biti organizirane.

Prva takva volonterska radionica biće organizirana za srednjoškolce iz Kantona Sarajevo.
U subotu, 25. septembra, u ugodnom ambijentu Pomozi.ba volonterskog centra na adresi Šaćira Sikirića 8 u Sarajevu, u dobrom društvu i veseloj atmosferi, volonteri – srednjoškolci će biti uključeni u aktivnosti pripreme kvadratića tekstila za šivanje.
Prijave se primaju putem linka trebalsta.ba.
Pridružite nam se!

Prethodni članakDina Alić: Umjesto ordena, podijelite apel za MIKU
Naredni članakVivia Run Fest