Naslovnica Stroga pozitiva PODRŽITE SPORTISTE – DOĐITE NA SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA

PODRŽITE SPORTISTE – DOĐITE NA SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH organizuje Međunarodno otvoreno prvenstvo i 19. sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, koje se realizuje u Zenici od 22. do 24. juna 2023. godine.

Svečano otvorenje Međunarodnog otvorenog prvenstva i 19. sportskih igara paraplegičara i oboljelih od dječije paralize će se održati u petak, 23. juna 2023. godine sa početkom u 09.00h na Atletskom stadionu „KAMBEROVIĆA POLJE“ u Zenici.

Nakon svečanog otvorenja slijede takmičenja u atletici (trke u kolicima 100, 200 i 400m, štafeta 4X100m) i bacačke discipline – kugla, disk, koplje i čunj, te takmičenje u šahu u kojima će učestvovati više od stotinu takmičara koji dolaze iz Slovenije, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, i zemlje domaćina – Bosne i Hercegovine.  

Iz Saveza naglašavaju da je pristupačnost jedan od najvećih izazova pri organizaciji ovakvih događaja, ali i u svakodnevnom životu, te da Bosna i Hercegovina ima veoma mali broj smještajnih kapactieta koji su prilagođeni osobama sa invaliditetom, što dovodi do visokih troškova. Zbog toga je izuzetno značajna podrška kako domaćih institucija, društveno odgovornih kompanija koje su svojim doprinosom osigurale realizaciju ovogodišnjeg događaja, a to su: BH Telecom, OttoBock, Međunarodni aerodrom Sarajevo, kao i medijskih pokrovitelja: Federalna televizija, Oslobođenje i RSG.

Iz Saveza pozivaju građane, sportska udruženja, vrtiće, udruženja za osobe sa invaliditetom, donosioce odluka i medije da posjete Sportske igre paraplegičara i da podrže one kojima aplauz puno znači.

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize je osnovan 1978. godine. Danas Savez djeluje na nivou Federacije i okuplja 15 udruženja – članica Saveza: Cazin, Doboj-Jug, Goražde, Jajce, Livno, Lukavac, Mostar, Sanski Most, Sarajevo, Travnik, Tuzla, Velika Kladuša, Zavidovići, Zenica i trenutno okuplja 1200 članova.

Prethodni članakDruženje u prirodi – “Dan bez mobitela” na permakulturnom imanju Nešto Više
Naredni članakU nedjelju velika Banjalučka biciklijada