Naslovnica Zdrav život Podcijenjeni izvori proteina

Podcijenjeni izvori proteina

Važni makronutrijenti: zanemareni izvori proteina

U zadnje vrijeme se jako mnogo govori o proteinu i svi uglavnom misle na meso, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i slične namirnice. Međutim, namirnice koje ćemo nabrojati u ovom tekstu su bogate ovim makronutrijentom i trebali bismo ih unijeti u svoj jelovnik, ukoliko to već nismo.

Grah – na 100 grama ima čak 7 grama proteina. Uz to, ova količina ima samo 110 kalorija.

Soja – u zavisnosti od podneblja i kvaliteta 100 grama soje ima između 22 i 29 grama proteina (slično ili bolje od mesa)

Leća – također u zavisnosi od kvaliteta, ali i vrste može imati jako mnogo proteina. Od 15% u većini vrsta do 26% u slučaju crvene leća. Leća također ima jako dobar omjer kalorija (100 kcal na 100 g leće).

Kikiriki – jako bogat i proteinom i omega 3 masnim kiselinama. Na 100 grama kikirikija dobijemo 23 grama proteina. Istina i nešto više kalorija zbog masnoća. Preporuka je da se konzumira kikiriki bez soli i da se pazi količina koja se unosi.

Bademi – na 100 imaju 20 g proteina. Kao i sa kikirikijem, bademi se trebaju konzumirati u umjerenim količinama.

Prokulice – na 100 g imaju 4 grama proteina, ali sve to na samo 30 kcal. Što znači da se više od četvrtine kalorija obezbjeđuje upravo iz proteina.

Školjke – naoročito ostrige imaju na 100 g čak 6 grama proteina uz samo 49 kalorija.

Quinoa – žitarica bogata proteinom – 14 % proteina je u ovoj žitarici.

Spirulina – pa dovoljno je reći da sušena spirulina ima oko 60% proteina!!!

Neko će reći da standardni izvori proteina jedini imaju kompletan protein, što nije tačno (protein sa svim esencijalnim aminokiselinama ima i soja), ali i bez toga se sa pravim kombinacijama namirnica može postići balansirana ishrana!

Prethodni članakKONZUM – podijelimo radost zajedno
Naredni članakKako nam pravilna organizacija frižidera može pomoći da ne bacamo hranu?