Naslovnica Preporučujemo Počeo Festival bajke koji čuva tradiciju pripovijedanja

Počeo Festival bajke koji čuva tradiciju pripovijedanja

Pripovjedačkom predstavom Jasne Held u velikoj sali Centra kulture i mladih (CKM) Sarajevo večeras počinje 9. Festival bajke za djecu i odrasle, u organizaciji Udruženja “Bajka”.

Govoreći o značaju ovog festivala, direktor CKM-a, Ernis Šljivo, istaknuo je da su bajke sastavni dio narodne književnosti.

-Igraju veoma važnu ulogu u kreiranju identiteta jedne zajednice i društva. I to je vrlo značajno, pogotovu u ovom segmentu gdje se bajke prenose usmenim putem. Smatramo da su bajke veoma bitne za razvoj kreativnosti, maštovitosti, razvijanje identiteta. Zatim, šalju se univerzalne poruke, učimo o drugim kulturama, povezuju generacije, prenose se s generacije na generaciju neke vrijednosti – kazao je Šljivo.

Glumica Tatjana Šojić navela je da su u Udruženju “Bajka“ ponosni što su i ove godine uspjeli organizovati Festival bajke.

Pripovjedačica bajki Jasna Held istakla je da su slični festivali već godinama prisutni u različitim zemljama Evrope i svijeta. Istakla je također da su festivali bajki namijenjeni i odraslima.

– Mi kad čujemo bajka automatski mislimo na djecu. Ali, to je samo predrasuda. Bajke su usmena tradicija. One su prenošene  isključivo usmenim putem. A pričale su se više hiljada godina. I to samo odraslima. Bajke su tek od prije dvjestotinjak godina počele da se pričaju i pripovjedaju djeci – kazala je Held.

U okviru Festivala “Bajka“ biće upriličen raznovrstan program za najmlađe i za odrasle. Tako su na programu Festivala seminar “Umijeće pripovijedanja”, koji će voditi Jasna Held, premijera filma “Dilber djevojka”, uz pripovijedanje glumice Tatjane Šojić.

Na programu Festivala je također i Vuneno pozorištance za djecu od 3-7 godina, predstava “Djevojčica sa svjetiljkom”. Jedan od događaja bit će i Antropozofsko-filozofska radionica “Uloga humora u odgoju, obrazovanju i očuvanju zdravlja”, koju će voditi  Snježanka Jadrijević.

Organizatori pripremaju i radionicu gestovnih i dodirnih igara “Značaj dodira u stvaranju atmosfere povjerenja i zaštićenosti”. Vodiće je Leila Kostić, a radionica je namijenjena stručnjacima u oblasti odgoja i obrazovanja i studentima srodnih fakulteta. Svi sadržaji su besplatni za korisnike.

U okviru 9. Festivala pripovijedanja za djecu i odrasle, u organizaciji Udruženja “Bajka”, izdvajamo sadržaje koji vi vas mogli posebno zanimati:

– Svečano otvaranje Festivala, pripovjedačka predstava Jasne Held. 03.11.2023. u 19:30, CKM (Jelića 1, Sarajevo), velika sala

Seminar “Umijeće pripovijedanja”, subota 04.11. i petak 05.11. 2023. Voditeljica seminara: Jasna Held (za više informacija, potražite posebnu objavu na našoj stranici). CKM, Galerija

– Premijera filma “Dilber djevojka”, uz pripovijedanje Tatjane Šojić, ćetvrtak, 09.11.2023. u 19:30, CKM, velika sala

– Vuneno pozorištance za djecu 3-7 godina, predstava “Djevojčica sa svjetiljkom”, petak 10.11.2023. u 18 sati, CKM (Galerija). Još nekoliko slobodnih mjesta!

– Antropozofsko-filozofska radionica “Uloga humora u odgoju, obrazovanju i očuvanju zdravlja”, voditeljica radionice Snježanka Jadrijević. Subota 11.11. od 9:30 -17. nedjelja 12.11.2023. od 9:30 – 13 sati. Radionica je namijenjena roditeljima, pedagozima, vaspitačima, umjetnicima i studentima srodnih fakulteta.

CKM, Galerija

– Radionica gestovnih i dodirnih igara: “Značaj dodira u stvaranju atmosfere povjerenja i zaštićenosti”, voditeljica radionice Leila Kostić. 11.11.2023. u 18 sati, CKM Galerija. Radionica je namijenjena stručnjacima u oblasti odgoja i obrazovanja i studentima srodnih fakulteta.

Svi sadržaji su besplatni za korisnike! Za seminare i radionice, te za Vuneno pozorištance, molimo prijavite se porukom na FB stranicu BAJKA.

Prethodni članakNaida Avdić: prva žena iz BiH koja je osvojila himalajski vrh Ama Dablam
Naredni članakRenata Kristić: Terapeutkinja koja ispravlja kriva leđa