Naslovnica Preporučujemo Počeo 4. AJB DOC Film Festival

Počeo 4. AJB DOC Film Festival

Nakon prigodnog programa i obraćanja organizatora na otvaranju AJB DOC Film Festivala publiku očekuju 23 dokumentarna filma vrhunske produkcije.

Slogan ovogodišnjeg izdanja AJB DOC-a je Izazov/Challenge, koji je istaknut na svim vizuelnim materijalima, a koji se provlači kroz radnju svih filmova ovogodišnje selekcije, čiji se akteri suočavaju s različitim izazovima, onim koje su nametnuli sami sebi ili im ih je društvo postavilo.

Također, od 11. do 13. septembra, u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom, bit će održan trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” pod vodstvom Pulitzerom nagrađenog fotoreportera Damira Šagolja.

Podsjećamo i na predavanja za novinare Al Jazeerinog reportera iz Gaze Safwata al-Kahlouta o temi “Gaza: Prošlost, sadašnjost i budućnost”, koje će biti održano u nedjelju, 12. septembra, u 16:00 sati u hotelu Courtyard by Marriott u Sarajevu. Zbog pandemijskih uvjeta i ograničenog broja učesnika, potrebna je prethodna najava na [email protected] uz obavezan naslov “Gaza – predavanje”.

Tri festivalske nagrade

Na AJB DOC Film Festivalu bit će dodijeljene tri nagrade. Internacionalni žiri koji čine nagrađivani filmski producent Jamel Dallali, scenaristica, rediteljica i montažerka Una Gunjak i umjetnički direktor DokuFesta Veton Nurkollari odabrat će najbolji film takmičarske selekcije Festivala i dodijeliti “AJB DOC Main Award”.

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu “AJB Program Award”. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

Ovogodišnje izdanje AJB DOC Film Festivala održava se uz pokroviteljstvo BH Telecoma, a trening u partnerstvu sa Samsungom.

Više informacija, kao i online dokumentarne filmove koji će biti prikazani na Festivalu možete pogledati na stranici AL JAZZERA DOC FESTIVAL.

Prethodni članakPOZIV ZA PREDUZETNIKE SA PODRUČJA KANTONA SARAJEVO
Naredni članakDina Alić: Umjesto ordena, podijelite apel za MIKU