Naslovnica Preporučujemo Plesni klub Aster Sarajevo najavljuje: Stotine plesača Argentinskog tanga na četvrtom izdanju...

Plesni klub Aster Sarajevo najavljuje: Stotine plesača Argentinskog tanga na četvrtom izdanju Sarajevo Tango Festivala

U Sarajevu će se od 1. do 4. februra 2024., u organizaciji Plesnog kluba Aster, održati četvrti međunarodni festival argentinskog tanga na kojem će sudjelovati stotine plesača iz više od 20 zemalja svijeta.

U okviru festivala održat će se četiri noćne i tri dnevne milonge (plesni dani i plesne večeri) na kojima će sudionici imati priliku da plešu argentinski tango uz muziku koju će za njih birati i puštati tango DJ-evi iz Mađarske, Švedske, BiH, Turske i Srbije.

“U Sarajevu očekujemo tango plesače iz cijelog svijeta; Argentine, Francuske, Italije, Turske, Engleske, Japana, Mađarske i naravno iz cijelog regiona. Tokom festivala učesnici će imati priliku unaprijediti svoje plesne vještine na radionicama svjetski poznatih učitelja tanga – Fausto Carpino i Stephanie Fesneau (Francuska/Italija), Gianpiero Galdi i Lorena Tarantino iz Italije, te Sercan Yigit i Zeynep Aktar iz Turske, koji će program festivala obogatiti u petak, subotu i nedjelju večer svojim magičnim tango nastupima.” istaknuo je Vedran Marčeta, svjetski prvak u argentinskom tangu i Salsi, te osnivač i organizator festivala.

Ove godine, festival donosi i svo obilje tango sadržaja, orkestar Beltango Kvinteto, autentični tango orkestar sa Balkana koji će uživo nastupati na završnoj večeri festivala u nedjelju 4. februara 2024., a osim tradicionalnih tango komada, te autentičnih pjesama, izvesti će i kompozicije Astora Piazzolle. Beltango kvintet održao je tokom četvrt vijeka postojanja više od hiljadu koncerata u 30 zemalja širom svijeta.

Tango je nastao u Argentini krajem 19. stoljeća kao društveni ples u siromašnim lučkim četvrtima Buenos Airesa i Montevidea. Početkom 20. stoljeća je stigao u Europu i ubrzo postao međunarodna senzacija. Danas u gotovo svim dijelovima svijeta možete naći tango zajednice čiji članovi svoje slobodno vrijeme provode plešući tango na organiziranim plesnim večerima.

Tango je 2009. godine upisan na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Plesni klub Aster dugi niz godina organizira plesne projekte u Bosni i Hercegovini, kao što je Sarajevo Salsa Cogress, Austrijski bal, Ljetne tango događaje i druge, promovirajući Sarajevo kao atraktivnu lokaciju za nove posjetioce i plesače/ice koji se uvijek rado vraćaju.

Više o programu festivala na www.sarajevotangofestival.com i FB stranici @Sarajevo.Tango.Festival

IZVORinfodan.ba
Prethodni članakSomuni solidarnosti: Sarajevska pekara grije srca i stomake korisnika Narodne kuhinje
Naredni članakRenata Kristić: Sindrom karpalnog tunela – sve veći problem aktivno radnog stanovništva