Naslovnica Travel & Gastro Planinarsko društvo Skakavac vas vodi na izlet u Lukomir

Planinarsko društvo Skakavac vas vodi na izlet u Lukomir

Planinarsko društvo Skakavac Sarajevo poziva vas na izlet u posljednje bosanskohercegovačko selo koje se nalazi na južnim obroncima Bjelašnice, Lukomir.

Kako se Lukomir nalazi na 1495 metara nadmorske visine, to ga čini najvišim naseljenim mjestom Bosne i Hercegovine i jedinim preko 1300 m. Na osnovu stećaka koji se nalaze u selu i koji potiču iz 14. i 15. vijeka, vjeruje se da je selo bilo naseljeno i prije više stotina godina. Današnji stanovnici sela potomci su ovčara iz hercegovačkih sela Kamen i Žulj iz okoline Stoca, koji su zbog izuzetno bogatih pašnjaka ovdje ljeti čuvali velika stada ovaca. Gradeći prvo sezonska naselja (stanove), koja su poslije prerasla u današnje selo, najvećim dijelom su se ovdje naseljavali ljudi iz plemena Čomora i Masleša, koji su i danas najbrojnije porodice u Gornjem Lukomiru.Obzirom da tura polazi iz sela Umoljani proći ćemo neizostavnom dolinom Studenog potoka koji se nalazi se u blizini ovog sela. Uz potok je vezana legenda, koja kaže da je u davna vremena stanovnike Umoljana napala golema ažbaha (zmaj), koja je doletjela iz kanjona Rakitnice, a imala je tijelo zmije, pa je vijugajući do Umoljana iza sebe ostavila trag kojim danas teče Studeni potok. Kako bi se spasili ažbahe seljani Umoljana utekli su na obližnje brdo Posiljak, gdje su zamolili Boga da ih spasi. Molitvama je udovoljeno i ažbaha je pretvorena u kamenu stijenu koja i danas stoji na brdu Posiljak.
Studeni potok koji je poseban prirodni fenomen najljepši je u proljeće kada snijeg otopi jer je tada njegov tok bogat vodom, a valja ga posjetiti i zimi kada prizor vijugavog riječnog toka u dolini pokrivenoj snijegom djeluje zaista magično.

Opis ture:
SUBOTA (21.05.2022.)

Umoljani-Studeni Potok-Lukomir

ZAHTJEVNOST PLANINARSKE TURE: K2 – Kondicijski srednje teška tura (do 5-7 sati hoda); T1 – Tehnički nezahtjevno (oko 15 kilometara).

POLAZAK: 21.05.2022. u 09:00 sati sa parkinga u Umoljanima. Dolazak do Umoljana je planiran privatnim vlastitim vozilima.

PRIJAVE I UPLATE: prijave najkasnije do PETKA, 20.05.2022. preko Facebook-a ili na mail [email protected] / [email protected]
Troškovi izleta po osobi iznose 8KM i plaćaju se prilikom kretanja na turu na zbornom mjestu. Za članove PD Skakavac Sarajevo moguće je iskoristiti opciju besplatne ture.
Broj mjesta je ograničen i prijave će se primati do popunjavanja mjesta.

POVRATAK u Sarajevo je planiran u 19.00;

PREHRANA: Hrana i piće – iz ruksaka; Ponijeti min 1l vode.

PLANINARSKA OPREMA: Potrebna je standardna oprema za boravak u planini: ruksak, gojzerice, hodački štapovi, slojevita odjeća, vjetrovka, kapa, rukavice, prva pomoć, zaštitna krema od sunca, sunčane naočale (OBAVEZNO).- DOKUMENTI: lična karta, zdravstvena iskaznica i planinarska iskaznica, novac;

Vodiči: Smajić Rubina / Bašić Alma

Važna napomena:
Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uslove za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa Vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (loši meteorološki uslovi i sl.).
U SLUČAJU IZRAZITO LOŠE PROGNOZE POSTOJI MOGUĆNOST OTKAZIVANJA TURE O ČEMU ĆETE BITI BLAGOVREMENO OBAVIJEŠTENI! 

Pratite Planinarsko društvo Skakavac na FB stranici, Instagramu ili web stranici društva.

Prethodni članakLejla Motoruga: More u čaši
Naredni članakBBI ponuda finansiranja koja se ne odbija